Cyklistika je šetrná k životnímu prostředí a pomáhá udržovat kondici. To je důvod, proč město Krnov v uplynulých letech budovalo síť cyklostezek a snaží se cyklistům vytvářet přívětivé prostředí pro jejich dopravní prostředky.

BEZPLATNÉ HUŠTĚNÍ DUŠÍ

Individuální kompresory pro cyklistiku u nás nejsou příliš rozšířené, takže manuálním huštění duší může být stejně namáhavá činnost jako jízda na kole. Na rozdíl od jízdy ale práce s hustilkou zdaleka není tak zábavná. To je důvod, proč v Krnově právě zahájila provoz první veřejná cyklopumpa.

Není náhodou, že Krnované i návštěvníci města mají možnost napumpovat si své kolo právě u turistického informačního centra na Hlavním náměstí. Tam se mohou dozvědět o atraktivních cílech v okolí i jak funguje systém krnovských cyklotras a cyklostezek.

Použití cyklopumpy je jednoduché a také bezplatné. Výrobce pamatoval na různé druhy ventilků.

PŘIFOUKNOUT MOHOU I VOZÍČKY

Na konstrukci cyklopumpy je logo Cyklo Krnov s cvilínskou rozhlednou a kostelem doplněné nápisem „pro cyklistovu duši". Sestava cyklopumpy se skládá také z opěrného zábradlí pro uchycení kola.

„Pumpa obsahuje multifunkční hlavu, která díky dvěma otvorům různých velikostí obsáhne všechny typy ventilků. Cyklopumpu tak mohou využít nejen cyklisté, ale přifouknout „gumy" mohou také majitelé koloběžek, dětských kočárků a invalidních vozíků," uvedla cyklokoordinátorka Jana Chylíková z odboru strategického rozvoje.

Cyklopumpa včetně instalace stála necelých 41 tisíc korun. Třetinu nákladů pokryla krajská dotace na projekt Aktivity města Krnova.

ČÍM POTĚŠÍ CYKLISTY PŘÍŠTĚ?

„Cyklopumpa je po cyklostojanech, které jsme instalovali v loňském roce, dalším krokem k rozšíření mobiliáře pro cyklisty ve městě. V budoucnu plánujeme pořídit veřejný servisní stojan a uvažujeme také o umístění bikeboxů, tedy úložních uzamykatelných boxů na kola," řekl místostarosta Jan Krkoška.

Krnov je od roku 2015 členem Asociace měst pro cyklisty, která spojuje města, jež podporují cyklistickou dopravu a chtějí zlepšit podmínky pro cyklodopravu a cykloturistiku na svém území.

Veřejné pumpy pro cyklistiku jsou ve světě i u nás novinkou. První takové zařízení na dofukování kol pravděpodobně vyzkoušely Pardubice. Zde funguje také „počítadlo cyklistů", které sbírá data o pohybu kol pro plánování různých dopravních vylepšení.