Riziko vydatného deště bylo tak vysoké, že raději česko polské Hornoslezské slavnosti odloží na červen. Letošní ročník slavností se pod názvem „Kdo si hraje, nezlobí" uskuteční v náhradním termínu 26. a 27. června.

„Hlavními taháky slavností budou i v červnu obří nafukovací atrakce, které bychom v případě, že bude pršet a foukat vítr, nemohli nabídnout. Ani kdyby pršelo jen ve čtvrtek před zahájením akce, se nám nepodaří dát podkladovou plochu na stadionu do takového stavu, jaký tyto atrakce vyžadují.

Děti i dospělí by tak přišli o podstatnou část programu, o kterou je nechceme ochudit. Proto jsme se rozhodli k tak radikálnímu kroku, jakým je přeložení akce o měsíc a půl," vysvětlila vedoucí odboru školství kultury a sportu Městského úřadu v Krnově Pavlína Říhová.

Slavnosti, které se budou konat na atletickém stadionu na Petrovické ulici v Krnově, nabídnou soutěže pro rodiny s dětmi a širokou veřejnost, prezentaci partnerských měst, ukázku hasičských a policejních vozidel, v kulturním programu vystoupí děti ze zájmových útvarů Střediska volného času Méďa, umělecké soubory a žáci uměleckých škol z Krnova, Hlubčic a Prudniku.

Děti si přijdou na své také díky řetízkovému kolotoči, skákacímu hradu nebo nafukovací horolezecké stěně. Velkým nafukovacím atrakcím bude vévodit překážková dráha dlouhá dvaadvacet metrů, která v sobě kombinuje několik disciplín prolézací tunely, houpačku přes příkop, provazovou pavučinu, překážkové kužely a závěrečnou skluzavku.

Atrakce doplní bohatý výběr krajových specialit a prodej suvenýrů i drobných předmětů. Hornoslezské slavnosti patří k nejvýznamnějším akcím, které spolu města Krnov a Hlubčice dlouhodobě pořádají. V pořadatelství se města každoročně střídají, letos se konají po čtyřiadvacáté.