Je „superšťavnaté jablko“ reklamní trik nebo realita? Krnované, kteří navštívili zahrádkářskou výstavu ovoce a Krnovské slavnosti jablka v budově radnice, už znají odpověď. Za nové chuťové zážitky vděčí zkušenostem sadaře a pomologa Miroslava Přasličáka, který testuje vlastnosti nově vyšlechtěných odrůd v našich klimatických podmínkách.

V posledních letech poptávka po populárním jablku Honeycrisp vysoce překračovala nabídku. V USA se z Honeycrisp se stalo nejdražší jablko na trhu, a mimo Ameriku bylo nesehnatelné. 

Miroslav Přasličák připravil překvapení

Zahrádkáři a sadaři se rádi pochlubí svými výpěstky na podzimních výstavách. Miroslav Přasličák je na těchto akcích každoročně něčím překvapí. Většinou přímo od šlechtitelských ústavů shání nové odrůdy, které mnohdy ještě ani nemají komerční název. Před oficiálním uvedením na trh mívá odrůda jen kód. Odrůda Honeycrisp se původně „jmenovala“ MN1711.

Miroslav Přasličák z Krnova je sadař a pomolog. O své znalosti se rád podělí s krnovskými zahrádkáři.
Přednáška Miroslava Přasličáka: Znáte nové odrůdy jabloní?

„Jablko Honeycrisp je u nás stále ještě vzácnost. Všichni o ní už slyšeli, těší se na ni, ale neměli příležitost ji ochutnat. Američané jsou ochotní za ten chuťový zážitek platit nehorázně přemrštěné sumy. Tak to funguje. Vyzkoušejte, ochutnejte a zkuste u toho přemýšlet, kolik byste byl ochoten si za takové jablko připlatit u nás, když běžné odrůdy stojí v obchodech dvacet nebo třicet korun,“ uvedl Miroslav Přasličák z Českého zahrádkářského svazu, který se specializuje na moderní odrůdy a světové novinky.

Honey znamená medové a crisp křehké

Odrůda Honeycrisp byla sice patentována už v devadesátých letech, ale zatím byla u nás dostupná jen v režimu „klubová odrůda“. To znamená, že se k ní běžní zahrádkáři nedostanou. Jen velkopěstitelé a pár odborníků, jako třeba právě Miroslav Přasličák.

Díky obtížné dostupnosti si v amerických supermarketech tato odrůda dlouhodobě udržovala nejvyšší cenu, v přepočtu kolem 250 korun za kilo. Kromě obrovského zájmu zákazníků a omezené dostupnosti na trhu cenu Honeycrisp zvyšuje také poměrně náročné pěstování.

K ovocnářskému hřbitovu přirovnal předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík situaci na své rodinné farmě, kde musí zlikvidovat několik tisíc jabloní. V Česku pak podle něj zmizí za pár měsíců přes dva tisíce hektarů ovocných sadů
Konec jablek v Česku? I šéf ovocnářů už kácí svůj sad, zaseje řepku

Jablko Honeycrisp je pevné, aby vydrželo skladování a transport, ale současně křehké, takže se zuby ani nemusí moc snažit. Z každého odlomeného kousku v ústní dutině prýští spousta lahodné šťávy. Honey v názvu označuje medově sladké zážitky a crisp opravdu hodně křehkou dužinu. Krnované díky degustaci mohou potvrdit, že se jedná o výstižný název.

Opal: první české jablko ve vesmíru

Je neuvěřitelné, jak snadno se jablko Honeycrisp mezi desítkami nových neznámých odrůd vyšvihlo do čela žebříčku popularity.

Z českých odrůd se podařil skutečně husarský kousek jablku Opal. Tuto odrůdu vyšlechtili ve Střížovicích v Českém ráji. Tato jablka původem za Střížovic cestovala vesmírem společně s kosmonauty. V roce 2015 NASA poslala jablka odrůdy Opal na mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Na internetu lze dohledat fotografie, jak americký kosmonaut Terry Virts a jeho italská kolegyně Samantha Cristoforetti pózují s čerstvými jablky Opal ve stavu beztíže. Pro české šlechtitele je to ta nejkrásnější odměna.