Zasedání krnovského zastupitelstva začíná dnes v 16.30 hodin v hasičské zbrojnici v Kostelci na ulici Partyzánů. Zastupitelé mají v rozpočtu k dispozici loňský přebytek ve výši 57 milionů korun. Plánují je rozdělit na dokrytí již schválených investičních akcí a také za ně rozjet akce nové.

Kanalizace, skatepark i tělocvična

Zastupitelé si už na neveřejném pracovním zasedání ujasnili své priority, takže o možnostech, jak využít přebytky mají poměrně jasno.

„Například v případě výměny kanalizace na ulici Bruntálská je navrženo zvýšení rozpočtu ze sedmi na sedmnáct milionů korun. Částka na vybudování skate a bike parku je povýšena z 2,5 na čtyři miliony korun. Na rekonstrukci infrastruktury ve Smetanových sadech se povyšují prostředky o pět milionů, tedy na deset milionů korun. Na dokončení výstavby tělocvičny u základní školy na Janáčkově náměstí je přidáno devět milionů korun, tedy na celkem dvacet milionů korun. Rovněž došlo k navýšení částky u cyklostezky Chomýž-Krásné Loučky z jednoho na 4,5 milionu korun," shrnula hlavní priority zastupitelů vedoucí odboru ekonomiky a financí Marie Můčková.

Investic je stejně jako loni

Jak uvedla starostka Alena Krušinová, objem investic letos bude srovnatelný s loňským rokem.

„Kromě již zmíněných akcí a těch, které přecházejí z roku 2012, jsme dále nově do rozpočtu zařadili například opravu střechy mateřské školy M. Gorkého, výměnu oken v bytových domech, které sníží energetickou náročnost městského bytového fondu, zřízení chodníku mezi domy na ulici Cechovní a Příční nebo výměnu oken v tělocvičně základní školy na Dvořákově okruhu," uvedla starostka Krušinová.

Dodala, že bude také pokračovat výměna autobusových zastávek a velká část prostředků je určena na zpracování potřebných projektových dokumentací.

„Jde o dokumentace týkající se například úpravy prostranství před hřbitovem, nasvětlení přechodu pro chodce se zpomalovacím radarem v Krásných Loučkách nebo vybudování infrastruktury ve druhé etapě průmyslové zóny.

Třiačtyřicet tisíc korun je určeno na dokončení projektové dokumentace útulku pro psy. Jeden milion korun jsme vyčlenili také na studii rekonstrukce městských lázní, která by měla být letos dokončena, abychom mohli příští rok nechat zpracovat projektovou dokumentaci a v dalších letech se pustit do opravy," uvedla starostka Krušinová.

Zdražení i vratky půjček

Úprava rozpočtu se dotkne také příjmů, které budou oproti očekávání vyšší o 2,2 milionu korun.

„Dochází ke zvýšení u poplatku za odpady a drobné povýšení je i u nedaňových příjmů. Do rozpočtu jsou zapojeny i vratky finančních výpomocí, které byly v minulých obdobích poskytnuty příspěvkovým organizacím na předfinancování projektů spolufinancovaných z Evropské unie," řekla Marie Můčková.

Kromě úpravy rozpočtu se budou zastupitelé na svém druhém letošním zasedání zabývat také závěrečným účtem města Krnova za rok 2012, zprávou nezávislého auditora o výsledku přezkoumání hospodaření města, rozhodnou o prodejích pozemků nebo se seznámí se zápisy z jednání výboru pro architektonický a urbanistický rozvoj města.