Jako novinku představili zástupci Armády spásy unikátní projekt Odstranění selektivnosti vzdělávací sítě v Krnově. Díky němu v tomto školním roce vznikly doučovací kluby, kde se žáci se sociokulturním znevýhodněním věnují domácím úkolům a přípravě do školy.

Rozdíly mezi nízkoprahovým a doučovacím klubem vysvětlila koordinátorka sociálních služeb Darina Vránová z komunitního centra Armády spásy.

„Základem nízkoprahu je anonymita. Zde mohou mladí lidé otevřeně hovořit o svých problémech, třeba i drogových, finančních nebo rodinných, a budou mít jistotu, že se to obejde bez informování rodičů nebo školy. Naopak doučovací klub je založen na spolupráci se školou a rodinou.

Zatím se plně zapojila Základní škola na Janáčkově náměstí, ale pokud se tento model osvědčí, rozšíří se i do dalších krnovských škol," uvedla Vránová.

Na konkrétním příkladu to vysvětlil vedoucí sociálního odboru František Fojtík: „Když se žák naučí násobky pěti, ale učitel ho vyzkouší z násobků šesti, výsledkem je špatná známka, která není motivací pro další učení. Propojením školy, rodiny a doučovacího kroužku se připraví tak, aby to pro ně bylo povzbuzení do další práce," doplnil Fojtík.

„Kromě zařízení pro děti 
a mládež do šestadvaceti let máme služby i pro seniory v nepříznivé sociální situaci. Mnozí se dostanou do izolace po smrti partnera a neví si rady s běžnými životními situacemi, takže po čase jsou ohroženi exekucemi nebo ztrátou bydlení.

U nás se jim věnuje sociální pracovnice a mohou trávit čas se svými vrstevníky. Zájem seniorů roste, ale na zvýšení kapacity nemáme prostředky. Ani Evropská unie nepočítá s poskytováním podpory seniorům," doplnila Darina Vránová.

„Němci, Francouzi nebo Holanďané nedokážou pochopit, že tomu, kdo dostává starobní důchod, může hrozit sociální vyloučení. Proto se na to dotace neposkytnou. My víme, že když někdo zůstane sám, kolikrát mu příjem nestačí ani na pokrytí nákladů bydlení," uvedl Jiří Dienstbier.

Problémy vyloučených lokalit v Krnově>> Vybydlený bytový fond
>> Ohrožení ztrátou bydlení (dluhy a problémy v oblasti sousedského soužití)
>> Předluženost obyvatel a vysoký počet exekucí
>> Absence osobní iniciativy. Lidé spoléhají, že řešení jejich problémů se ujmou sociální pracovníci, úředníci, politici…
>> Chybí mezi místními přirozené autority, které by působily na své okolí
>> Nízká vzdělanost, předčasné odchody žáků ze systému vzdělávání

Jak Krnov řeší problémy vyloučených lokalit?

Devastace bytového fondu
Dobrovolníci z řad nájemníků se podílejí na opravách domů, úklidu sklepů a půd, výmalbě společných prostor, opravách dveří či schránek nebo zasklívání rozbitých oken. Práce nájemníci provádějí s podporou města, které zajišťuje kontejnery, materiál nebo pomůcky.

Předluženost, absence iniciativy
Vznik občanských poraden, terénní sociální práce a prevence ztráty bydlení. Byt s pevným nájemným bez nutnosti složení kauce mohou získat rodiny, které jsou klienty sociálních služeb. Podmínkou je dlouhodobá spolupráce se sociální organizací a plnění dohod, například o úhradě dluhu městu.

„Ani když podmínky klient splní, neuzavřeme s ním nájemní smlouvu, ale jen smlouvu o ubytování na dva měsíce. Ta se prodlužuje jen při plnění podmínek. Je to poslední záchranné lano, jež město svým bývalým nájemníkům dává, aby neskončili na ulici. Musí se za ně zaručit sociální organizace.

Takto se řeší jen mimořádné sociální případy," uvedla vedoucí oboru správy majetku města Lenka Andršová. Žadatel musí být občanem Krnova nebo zde musí pracovat minimálně půl roku.

Vzdělávání
Ve školním roce 2014/2015 ve všech krnovských základních školách začal vzdělávací projekt Odstranění selektivnosti vzdělávací sítě v Krnově, který má zvýšit úroveň žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Vznikly doučovací kluby, kde se žáci se sociokulturním znevýhodněním věnují domácí přípravě.

Pedagog ve škole definuje nedostatky žáků, kterým je potřeba se věnovat, a partneři v klubech zajistí specifické individuální doučování.

Prázdniny plné zážitků

Město Krnov od ministerstva vnitra získalo dotace na prevenci kriminality. Díky ní uspořádá letní aktivity pro děti ze sociálně vyloučených lokalit.

Projekt s rozpočtem v celkové výši 60 tisíc korun je zaměřen na sociální prevenci. Cílovou skupinou jsou děti a mládež žijící 
v krnovských sociálně vyloučených lokalitách. O prázdninách je čekají tři pobytové akce, které pro ně zajistí pracovníci nízkoprahových zařízení.

„Nejedná se o tradiční volnočasové pobyty, ale o cílené zážitkové programy. Projekt je záměrně zaměřen na období prázdnin, kdy děti mají hodně času. Často ho tráví na ulici neorganizovaným způsobem 
a při tom inklinují k sociálně patologickému charakteru rizikového chování," uvedla Irena Šindlerová, referentka prevence kriminality a manažerka projektů.