Milovníci kávové kultury už obvykle vědí, co jim přenesou v dobré kavárně, když si objednají latté, macchiato, espresso, cappuccino, ristretto, lungo nebo frappe. Jenže na krnovském festivalu kávy se vás navíc ještě ptají jak moc má být ta vaše káva upražená, nebo jestli vám v kávě víc vyhovují čokoládové nebo ovocné tóny.
Návštěvníky Krnov Coffee Festivalu čeká těžké dilema: který z těch více než třiceti stánků se skvělou výběrovou kávou a hromadami dobrého jídla si vybrat? Základem je samozřejmě zapomenout, že existuje turecká káva s lógrem, a ta správná degustátorská zvídavost.
Organizovalo Malé cafe
„Lidé Krnovem často jen projíždí. Festival kávy je důvod, proč sem přijet cíleně. Když už sem přijede, tak je většinou nadšený, a právě proto takové akce podporujeme. Díky,“ poděkoval starosta Krnova Tomáš Hradil hlavní organizátorce Šárce Bolatzké z kavárny Malé cafe. Ta se kávě poprvé zblízka podívala na zoubek v roce 2014, když se rozhodla pro vlastní kavárnu. Absolvovala řadu kurzů a školení o kávě, než se odhodlala svému prvnímu zákazníkovi vlastnoručně uvařit kávu. Zjistila, že připravovat kávu opravdu dobře chce znalosti, moderní technologie i finance. Veškeré síly upřela k získání kávového know how. Pak pocítila potřebu svou zkušenost předávat všem, kteří touží po lepší, kvalitnější a preciznější výběrové kávě.
Když prostudovala jak je pěstování, zpracování a transport kávy k zákazníkovi náročná disciplína, chtěla vysvětlit také ostatním, proč bychom k této surovině měli přistupovat s respektem. Na cestách za poznáním kávy narazila v Londýně na pražírnu Climpson&Sons a v kavárně Malé Café jí zůstává věrná dodnes. Řadí ji mezi nejlepší pražírny výběrové kávy v Evropě.
Krnov Coffee Festival provází kromě stánků s výběrovou kávou také různé praktické i teoretické školení, workshopy a přednášky. Program festivalu začal tématem Latte art, neboli jak vykouzlit umělecká dílka v šálku kávy. Techniky "kreslení" jsou založení na tom, jak správně nalít mléko nebo mléčnou pěnu do kávy, aby vznikl zajímavý obrazec. Třeba srdce. Mléko je emulze máselného tuku a vody, a káva je směs kávovin a vody. Jelikož jde o nestabilní kapaliny, úžasná umělecká díla z oblasti Latte art mají velmi krátkou životnost. Krnované se mohli na vlastní oči přesvědčit, že právě v této pomíjivosti spočívá krása Latte artu.