Přitom má bruntálský policejní sbor oproti srovnatelně velkým odborům méně policistů. „Pokles nápadu trestné činnosti byl způsoben velkým nárůstem trestních oznámení v roce 2013 takzvaných Kyperských podvodů," řekl nový vedoucí bruntálského policejního územního odboru Radovan Krygel.

Kyperské podvody

Co to jsou takzvané Kyperské podvody? Trestní oznámení přijímali policisté od kyperských společností, které přebíraly pohledávky od českých úvěrových společností z předcházejících let. Šlo o pohledávky, které vznikaly na základě spotřebitelských úvěrů.

Úvěry si místní lidé často nabírali také s vědomím, že je nebudou splácet. Kyperské společnosti dluhy odkoupily a podaly hromadné trestní oznámení. V Česku to bylo několik tisíc takových podání.

„Jen v působnosti našeho územního odboru to bylo dvě stě šedesát tři takových oznámení. To se týkalo zejména obyvatel Krnovska i Bruntálska. Z velké části byly tyto úvěrové podvody spáchány známými pachateli, proto i objasňovanost byla vysoká," uvedl Radovan Krygel.

Pokud by se ve statistice za minulý rok Kyperské podvody odečetly, v loňském roce vyšetřovali policisté oproti roku 2013 celkově o dvě stě dvacet devět případů méně.

Amnestovaní recidivisté zase sedí

Policisté vloni objasnili o 2,75 procent případů víc, po odečtení kyperských podvodů. Nejhorší je situace tradičně na poli majetkové trestné činnosti. Přesto, že se na občany snaží policisté působit i preventivními opatřeními.

„Také se dopouštělo trestné činnosti více recidivistů, kteří byli propuštěni v souvislosti s amnestií bývalého prezidenta republiky. Jednalo se až o až o sedmdesát procent propuštěných vězňů," potvrdil plukovník Radovan Krygel.

Co se týká násilné trestné činnosti, udály se vloni tři vraždy a všechny jsou objasněny. Jen co se nový policejní šéf Radovan Krygel ujal letos 1. února funkce, vyšetřovali policisté přímo v centru Bruntálu pokus o vraždu to jen pro připomenutí.

Jak plukovník sdělil, stoprocentní objasněnost je v souvislosti s trestným činem zanedbání povinné výživy, kdy rodiče neplatí na děti a je v těchto případech pachatel vždy známý. Naopak je těžší hledat viníky různých ublížení na zdraví.

Co je pro obyvatele regionu příjemné, výrazně se snížil počet vloupání do rodinných domů. A to proto, že se podařilo pozavírat za mříže pachatele této sériové trestné činnosti. Větší problémy jsou u rekreačních objektů a též jízdních kol, na jejichž krádežích se často podílejí „přespolní" zloději.

U chat panuje horší situace v rekreační oblasti Vrbenska, u bicyklů jsou to města Bruntál a Krnov.