Řada lidí na ulici zpozorní, když vidí kočárek s dvojčaty. Kolikrát jste však měli možnost potkat trojčata? Navíc taková, která jsou si i v dospělosti velmi podobná?

„Já jsem takový netradiční úkaz. Před dvaceti pěti lety, 28. listopadu, se mi narodily holky Aneta, Nikola a Denisa. Všechna trojčata jsou vícevaječná. Dalo by se tedy předpokládat, že si nebudou zcela podobná. Ale opak je pravda. Všechny moje holky jsou téměř identické. Já, jako jejich máma, je samozřejmě poznám," řekla sympatická Karmela Kappelová.

Její rodinu před časem rozšířila ještě čtvrtá holčička, šestiletá Karmela. Maminka trojčat pochází z Třemešné, kde zpočátku rodina bydlela. Když měly holky asi půl roku, přestěhovali se do Krnova. Poslední stěhování rodiny proběhlo před pěti lety do Města Albrechtic.

Doktoři se nemohli dopočítat

Jev vícečetných těhotenství je vzácný. Trojčata se mohou narodit z jednoho vajíčka, nebo, jako v našem příběhu, ze tří různých vajíček, která jsou oplodněna třemi spermiemi. Vícečetná těhotenství se dají zjistit při prvních kontrolách u lékaře. Situace před pětadvaceti lety ale byla ještě jiná.

„Měla jsem velké břicho, a tak jsem si myslela, že to bude prostě jen velké dítě. Asi dva měsíce před porodem mě doktorka poslala na ultrazvuk do Olomouce. Najednou se kolem mě začali rojit doktoři a nemohli se na ultrazvuku dopočítat. Pořád opakovali jedna hlavička, jedno tělíčko, druhá hlavička, druhé tělíčko…občas říkali, že tři děti, občas čtyři děti. Já si myslela, že si dělají srandu, a tak jsem se jenom smála a byla v klidu. Nevěřila jsem jim," vzpomínala Karmela Kappelová na dobu, než se dívky narodily.

.

Silné pouto spojuje dívky mezi sebou od narození. Když onemocněla jedna, byly obratem nemocné i ostatní. Na snímku jsou zleva Anetka, Deniska a Nikolka v šesti letech. Foto: Archiv rodiny

Konečný verdikt lékařů byl trojčata. Mladá maminka musela zůstat v nemocnici v Olomouci a jeden a půl měsíce před porodem měla zakázáno vstávat z lůžka. Personál nahlásil rodině do Krnova, že si tam nastávající maminku do porodu ponechají.

„Bylo to překvapení. Moje babička měla dvoje dvojčata. Až časem jsem se dověděla, že kdysi se u nás vyskytla také trojčata, ale protože nebyly inkubátory, děti umřely. To si neumím představit. Nevím, co bych bez svých holek dělala. Muselo to být strašné," řekla Karmela Kappelová.

Po porodu jsem vyrostla

Nejtěžší období nastalo po porodu. Holčičky strávily v inkubátoru pouze jeden týden a mohly jet s maminkou zpátky domů do Krnova. „Denně jsem musela vyvařovat, prát a měnit kolem sto osmdesáti plenek. Holky první půlrok téměř neustále plakaly a tím se navzájem budily. Když dvě usnuly, třetí je probudila. Problém byl také s kojením. Musela jsem si neustále hlídat a počítat, z kterého prsu jsem jim dávala najíst," řekla Kappelová.

Té bylo v době narození dívek necelých devatenáct let. Těhotenství a porod byl pro mladou maminku zvláštní i v tom, že po porodu vyrostla o celých šest centimetrů. Lékaři nad tím jen nevěřícně kroutili hlavami.

Vychovávat tři děvčata nebylo snadné. Když onemocněla jedna holka, onemocněly i ty ostatní. Stejné to bylo s úrazy. Třebaže jsou si děvčata dodnes hodně podobná, mají každá jinou povahu a plány do života.

„Já je hned poznám, ale ostatní si je pletou. Holky toho samy občas využily. Navzájem si vyzvedávaly poštu, půjčovaly si průkazky nebo schválně zkoušely své kluky, jestli je poznají. Snaha lišit se, aby každá vypadla trochu jinak, začala až v období puberty. Prostě si jinak ostříhaly vlasy a začaly používat jinou barvu. Najednou jsem měla blonďatou Anetu, hnědovlasou Nikolu a Denisu," dodala Karmela Kappelová.

.

Rodinná oslava umožnila, aby se sešla celá rodina opět pohromadě. Přestože každá z trojčat žije nyní v jiném městě (Krnov, Olomouc, Ostrava), jsou dívky neustále v kontaktu. Na snímku maminka Karmela Kappelová, zleva trojčata Nikola, Denisa a Aneta a nejmladší člen rodiny šestiletá Karmelka. Foto: Archiv rodiny

Jsem na ně pyšná

Dívky slaví ve středu 28. listopadu své pětadvacáté narozeniny. Aneta je vdaná, pracuje jako účetní a dálkově studuje vysokou školu. Nikola studuje pátým rokem ekonomiku v Ostravě, kde také bydlí a Denisa studuje rovněž vysokou školu, český jazyk v pátém ročníku v Olomouci.

„Každá z holek má trochu jinou povahu. Denisa je cestovatelka, fotografuje a je umělecky založená. Nikolka jim všem dělala odmalička "starší" sestru a hlídala je. Anetka je strašně šikovná účetní, rodinně založená. Vždyť se také první vdala. Všechny jsou mezi sebou hodně soutěživé a cílevědomé. Ale navzájem si pomáhají, hlídají se a opatrují. Jsem na všechny své holky, ty velké, i na tu malou, strašně moc pyšná a mám je moc ráda. Bylo to největší a nejkrásnější překvapení mého života," uzavřela Karmela Kappelová.

Anna Dohnalová