Ta se nedávno vrátila z Ruska, kde reprezentovala náš kraj na mezinárodním krajkářském festivalu Vita Lace. Cestovala tam s delegací Moravskoslezského kraje, protože festival se odehrál v partnerské Vologodské oblasti. Hana Dubajová v Rusku potkávala kolegyně krajkářky z Francie, Švýcarska, Irska, Slovenska i Austrálie.

„Bylo tam k vidění na jednom místě snad všechno, co se nějak týká paličkování a krajek. Nemohla jsem od těch historických i moderních krajek odtrhnout oči, jak byly nádherné a detailně propracované. Zážitkem byl pro mě i zahajovací ceremoniál, který představil využití krajek v současné módě i na tradičních ruských krojích," uvedla Hana Dubajová, která se musela smířit s tím, že ruští hostitelé neznají písmeno H, takže je pro ně Gana.

Ruským novinářům prozradila, že dosud znala tvůrčí proces paličkování pouze jako velmi intimní záležitost, ale díky festivalu získala novou a nezvyklou zkušenost za společné práce na hlavním náměstí mezi stovkami kolegyň. Šlo o pokus o zápis do knihy rekordů, při kterém paličkovalo současně 370 krajkářek z celého světa své variace na téma olympiáda v Soči.

Paličkářka z Osoblažska se v Rusku zúčastnila vernisáže uznávaného módního návrháře Judaškina, který často pracuje s krajkou, navštívila jarmark krajek a prohlédla si etnografi cké muzeum pod širým nebem Semenkovo. Aby v Rusku na krajku z Osoblažska nezapomněli, věnovala organizátorům dvě práce ze své tvorby.

Rekord, při kterém na náměstí současně paličkovalo 370 krajkářek, byl pro Hanu Dubajovou úplně novou zkušeností.

Rekord, při kterém na náměstí současně paličkovalo 370 krajkářek, byl pro Hanu Dubajovou úplně novou zkušeností. archiv Hany Dubajové