Město Krnov připravuje projekt, jak proměnit nejcennější část Karnoly v muzeum a centrum kultury, vzdělávání a setkávání. Nyní Krnov na tento záměr získal od Moravskoslezského kraje deset milionů korun. Jsou určené na opravu vzorkovny a továrny, která před érou státní Karnoly vyráběla vlněné zboží jako firma Alois Larisch a synové.

Projekt „Karnola udržitelná revitalizace a zatraktivnění národní kulturní památky“ představuje závratné náklady 123 milionů korun, které jsou ale pro město únosné díky evropské dotaci ve výši 95 milionů korun. Nyní se k podpoře krnovského projektu připojili také krajští zastupitelé.

„Kolegy v krajském zastupitelstvu jsem přesvědčil argumenty, že jde o národní kulturní památku, která svým významem přesahuje hranice kraje. V továrně vznikne jediné muzeum textilního průmyslu u nás, takže se dá očekávat velký zájem odborné i laické veřejnosti od nás i ze zahraničí.

Po revitalizaci bude bývalý areál Karnoly chloubou celého kraje,“ uvedl místostarosta Krnova a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Kromě záchrany dílny vzorkovny z roku 1900 a vybudování národního depozitáře textilního průmyslu v Karnole najde zázemí i Městské muzeum v Krnově, jemuž schází nejen stálá expozice, ale také digitalizační pracoviště a restaurátorské dílny.

V současnosti město Krnov připravuje zadávací dokumentaci a výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku stavebních prací. Následovat bude vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. Ten by měl začít s rekonstrukcí Karnoly na začátku příštího roku.