Staré Město u Bruntálu Původně románský kostel ve Starém Městě patří k nejstarším v regionu. Pochází z poloviny 13. století. Tvořil ve své době dominantu Bruntálu, nejstaršího právního, úředně založeného města v českých zemích.

Původní kopule byla na tomto kostele 230 let. Její sejmutí a nahrazení kopulí novou bylo technickým oříškem, který přilákal mnoho diváků.

Město Krnov hledá optimální model péče o trávníky a nebrání se ani experimentům. Co kdyby trávu nahradila květnatá louka?
Město Krnov hledá optimální model péče o trávu. Nebrání se ani experimentům

„Váha nové věže se odhaduje na 14 až 16 tun. Bylo to propočítáno na mokré řezivo. Věž tady už ale měsíc a půl stojí, takže nějakou dobu na vyschnutí přece jen měla,“ upřesnil stavební technik Biskupství ostravsko- -opavského pro Opavu a Bruntál Michal Neugebauer.

Na novou kopuli bylo umístěno i restaurované „zlacené jablko“, neboli schránka, do které je zvykem ukládat poselství budoucím generacím. „V jablku jsou teď kromě původních dokumentů také informace nové o naší době. A to jak ze strany farnosti, tak i obce. Jsou tam informace ze současnosti i z historie,“ upřesnil pastorační asistent bruntálské farnosti Římsko-katolické církve Karel Peschke.

Staroměstský kostel prochází celkovou rekonstrukcí, která je největší za posledních několik desítek let. Díky evropským dotacím se opravují krovy, střecha, fasáda i vnitřní prostory.

Madona z Dachau je relikvie, kterou se podařilo propašovat z krnovského kláštera do koncentračního tábora. Do Krnova se vrátila její věrná kopie.
U sv. Martina zpívá chrámový sbor a ožije příběh Krnovské madony
Ilustrační foto.
Prohlídka kostela zavede i do sklepa

V kostele současně památkáři připravují expozici o historii kostela i celé lokality, a to zejména o její nejstarší, románské fázi.

„Je nutné zdůraznit mimořádný význam této památky. Bude vyznačen půdorys románské trojlodní baziliky a přímo v kostele budou vystaveny i nejvýznamnější archeologické nálezy. Samozřejmě zde bude i expozice románského portálu, který patří k nejvýznamnějším stavebním prvkům z tohoto období v rámci českých zemí,“ uvedl památkář Michal Zezula z Národního památkového ústavu NPU. O archeologické zajímavosti a objevy v této lokalitě jistě nebude nouze. Teprve před pár dny byla v blízkosti kostela objevena historická studna, kterou průzkum teprve čeká.

Ladislav Olejníček