Policisté a pracovníci Rybářské stráže tomu chtějí v průběhu léta napomoci a Slezská Harta bude jedním z míst, kam zaměří svou pozornost a budou zde chování návštěvníků kontrolovat. Jedna z policejních akcí proběhla právě v minulých dnech a byla zaměřená na dodržování předpisů o rybářství, o ochraně životního prostředí, o vodách a plavební bezpečnosti na vodních cestách.

„Zkontrolovali jsme 62 osob a také tři plující plavidla, kde jsme u vůdců provedli dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Zkoušky měly negativní výsledek," uvedla mluvčí Pavla Jiroušková.

A jak dopadli rybáři? Zjistila se nějaká porušení pravidel? „Ano, rybářská stráž řešila několik porušení předpisů o rybářství," odpověděla Pavla Jiroušková.

Jakých prohřešků se nejčastěji rybáři dopouštějí? „K největším problémům patří vjezd aut na pozemky Povodí Odry a to, že rybáři, ale samozřejmě nejen oni, nechávají po sobě nepořádek nebo uklízí tak, že igelitové pytle s odpadky hodí do křoví. Zjistili jsme i další, spíše drobnější, přestupky, jako to, že si ponechají více ryb, loví na tři pruty, nezapisují povinné údaje a podobně," upřesnil Roman Složil z Rybářské stráže.

V jiném období bývá častým přestupkem i nedodržení časového omezení, to ale teď problémem není. „Od poloviny června do konce srpna je v revíru Slezská Harta povolen lov bez časového omezení. Je ale nutné mít místo lovu osvětleno elektrickým světlem," připomněl předseda místní organizace Bruntál Českého rybářského svazu Vilém Janíček.

„Vzhledem k zvýšenému počtu návštěvníků vodního díla Slezská Harta budou tyto akce probíhat i v následujících letních měsících," uzavřela Pavla Jiroušková.

Gabriela Mathiasová