Zastupitelé města Krnova i daňoví poplatníci žádají, aby zbytečně vynaložené prostředky byly vyčíslovány přehledně a srozumitelně.

Schované sankce

Jako první upozornil na problém zastupitel Marian Przybyla (KSČM). Všiml si, že v současném rozpočtu, který mají zastupitelé k dispozici, jsou sankce poschovávané na různých místech, takže i člověk zběhlý v účetnictví musí pátrat, než se mu podaří zjistit jejich skutečnou celkovou výši.

„Žádám podrobné a průběžné informování zastupitelstva o sankcích a návrhy, jak v jednotlivých kauzách budeme dál postupovat. Když jsou sankce schované v různých rozpočtových opatřeních, všechno potichu projde a nikdo si toho vlastně ani pořádně nevšimne.

Chci zvlášť vykazovat, kolik peněz jsme zaplatili na sankcích a z jakého důvodu. Chci mít tyto informace odděleně, a ne jako součást nějakého celkového materiálu," vznesl požadavek Marian Przybyla.

Všichni byli pro

Také ostatní zastupitelé se shodli, že by si pokuty zasloužily přehlednější vykazování. Když se hlasovalo o návrhu Mariana Przybyly, aby úředníci dostali úkol vykazovat informace o sankcích odděleně od rozpočtu, všechny ruce v sále byly nahoře.

O kolik peněz jsme přišli?

Když město Krnov uzavřelo několikaletou éru dvou tajemníků na radnici, začali se občané více zajímat, o kolik peněz jako daňoví poplatníci přišli kvůli chybným rozhodnutím politiků či úředníků.

Konkrétně Město Krnov muselo odstupujícímu tajemníkovi Jiřímu Vodičkovi vyplatit 1,5 milionu korun jako ušlou mzdu, dalších 795 tisíc za něj zaplatilo na daních a odvodech a navrch v této soudní při utratilo 145 tisíc jako náklady soudního řízení a honoráře právníků.

Na základě této události se pan Rostislav obrátil na Městský úřad Krnov s žádostí, aby mu byl prostřednictvím kontrolního oddělení zpracován přehled pokut a penále v uplynulých pěti letech. Na základě své žádosti dostal následující informaci.

Přehled sankcí

V letech 2008 až 2010 město hospodařilo úplně bez sankcí. V roce 2011 Město Krnov zaplatilo pokutu 150 tisíc za porušení zákona o veřejných zakázkách při rekonstrukci výtahů v nemocnici, částku 362 tisíce odvedlo jako penále při akci zimní stadion, 50 tisíc byla pokuta za veřejnou zakázku v bývalé Karnole a navrch zaplatilo pokutu 200 tisíc za chyby u severní tribuny na kluzišti.

Také rok 2012 byl bohatý na pokuty. Porušení památkového zákona při budování podzemních kontejnerů spravily pouhé dva tisíce, ale další stotisícová pokuta přišla od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže UOHS za porušení zákona o veřejných zakázkách v souvislosti s muzeem.

Dosavadní rekord, nejvyšší penále 4,2 milionu korun, přišlo v souvislosti s dotací na nerealizovaný projekt Kabátův kopec.