Dagmar Veselá z Bruntálu provozuje kočičí útulek Princovo na Žlutém kopci v Bruntále. Je kočičí mámou stovky svěřenců, o které pečuje jako o vlastní děti. Bohužel, ani provozovatelce útulku z občanského sdružení Kočky Bruntál se nevyhnou chvíle, kdy musí některého ze svých svěřenců oplakat. „To bývají pro mne i mé spolupracovníky skutečně nemilé okamžiky," řekla Dagmar Veselá.

Aby se se ztrátou chlupáčů lépe vyrovnala, využívá služby První společnosti za práva koček, která na internetu provozuje kočičí virtuální hřbitov. Stránky najdou zájemci na adrese www.kockaapravo.cz.

Vzpomínky derou srdce

Ale pozor, vzkazy jsou na stránkách skutečně osobní a sugestivní, rozhodně nejsou určeny slabým povahám. Ze vzkazů je cítit, jak vřelý vztah chovatelé ke zvířatům měli.

„Plamen svíčky věnuji všem svým kočičkám a kocourkům, kteří se jednou nevrátili domů, někteří se ztratili, jiní zahynuli. A také kocourkovi Flíčkovi, kterému jsme museli nechat dát uspávací injekci na radu veterináře. A kočičce Šmoulince, kočičí malé holčičce, kterou nám někdo na ulici přejel. Nezapomeneme na vás," napsala například chovatelka Marie S.

Soňa a Eda Jahelkovi zapálili virtuální svíčku za svého milovaného dvanáctiletého kocourka Fausta, jehož ztráta dvojici zdeptala. „Ještě včera jsem se s ním mazlila večer u papání a dnes ráno nepřišel, ani v poledne a ani večer, Eda ho šel hledat a našel ho za naším domem ve škarpě přejetého, je nám to moc líto a rána v našich srdcích je moc hluboká," popsala neblahý zážitek Soňa Jahelková.

Na počest Sv. Františka z Assisi

Další možností, jak zavzpomínat na zesnulé kočky i jiná zvířata, nabízí datum 17. srpna. To se stane v pořadí již dvaadvacátým výročím Mezinárodního dne zvířat bez domova a vigilií za oběti přemnožení, který iniciovala v roce 1992 Mezinárodní společnost za práva zvířat.

„Tento den se slaví každý rok třetí sobotu v srpnu," dodala bruntálská provozovatelka kočičího útulku Dagmar Veselá.

A ještě je zde jeden svátek. Mezinárodní den zvířat je svátkem zvířat, který připadá na 4. října na počest Sv. Františka z Assisi, který v tento den roku 1226 zemřel. Tento mnich františkánského řádu zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata.