Bibliobox je speciální schránka s otvorem, do které mohou čtenáři vracet vypůjčené knihy, i když má knihovna už po zavíračce. Box je konstruován tak, že knihy budou uloženy šetrně a neublíží jim déšť ani jiné rozmary počasí.

Navíc bibliobox zdobí půvabné dětské obrázky, takže je příjemným oživením veřejného prostoru. Je také pevně přišroubovaný ke dlažbě, protože vandalové a vykradači nejrůznějších schránek nikdy nespí.

Krnovský originál

Slavnostní uvedení biblioboxu do provozu bylo významné nejen pro knihovnu, ale také pro mladičkou výtvarnici Elenku, která namalovala obrázek jako návrh na výzdobu biblioboxu. Přihlásila se do výtvarné soutěže, přestože ještě nikdy dřív neměla možnost vidět reálnou podobu biblioboxu.

Elen se společně se svými spolužáky až minulý týden v rámci Týdne knihoven stala registrovanou čtenářkou krnovské knihovny.

Bibliobox byl novinkou nejen pro dětské čtenáře, ale také pro starostku Krnova Janu Koukolovou Petrovou, která jej přišla slavnostně uvést do provozu. Zajímalo ji například, zda se knížky mohou vhazovat jen hřbetem napřed, anebo je to jedno.

Čtenáři mají nadstandard

„Chtěla bych poblahopřát všem zaměstnancům k získání titulu knihovna Moravskoslezského kraje. Bylo to pro mě velké překvapení, ale všichni v Krnově ví, za co byla cena udělena. Služby čtenářům jsou opravdu nadstandardní," uvedla starostka Krnova.

Bibliobox je poslední ze série nadstandardních služeb. Umožňuje vracet knihy 24 hodin a sedm dnů v týdnu.

„Přeji biblioboxu, aby se dobře adaptoval v tomto prostředí, a aby rozšířil myšlení veřejnosti tímto směrem. Chtěla bych připomenout, že se jedná o krnovský originál, protože v tomto designu ho nemá nikdy jiný. Jeho autorkou je Elenka jako výherkyně soutěže," představila starostka Jana Koukolová Petrová bibliobox i autorku jeho výtvarné podoby.

Cena pro knihovnu

Cenu za přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb při příležitosti Týdne knihoven předali zástupcům krnovské knihovny na krajském úřadě náměstek hejtmana pro kulturu Svatomír Recman a ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny Lea Prchalová.

Vítězná Městská knihovna Krnov uspěla mezi deseti přihlášenými především díky nadstandardní komunikaci a vstřícnému přístupu k uživatelům, nabídce různorodých služeb se zvláštním zřetelem pro znevýhodněné klienty a zavádění nejmodernějších služeb.

Ředitel knihovny Petr Cestr převzal diplom s šekem na padesát tisíc korun. Finance poskytl Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu jako ocenění dlouholeté systematické práce celého kolektivu knihovny.