Bruntálský klub seniorů navštěvuje více než dvacet členů. Tato organizace funguje již od osmdesátých let minulého století.

„Původně zde byl byt, ze kterého byla udělaná klubovna. Když jsme se dívali do starých záznamů, viděli jsme, že tento klub měl vždy velmi hojnou návštěvnost, scházeli se zde například starší profesoři a učitelé," vyprávěla historii klubu Anna Staňková, správkyně klubu.

Za svou dlouholetou činnost v Klubu seniorů byla paní Staňková loni navržena vedením města Bruntál na ocenění Senior roku, které uděluje Nadace Charty 77.

Členové klubu

Na pravidelné schůzky docházejí členové dle možností a zdraví.

„Senioři zde jsou však velice čiperní, takže s návštěvami klubu problém rozhodně nemají. Jsme rádi, že tady takové členy máme," usmívala se Anna Staňková.

Senioři se zde každé pondělí a pátek od jedné do tří hodin odpoledne věnují různým volnočasovým aktivitám. „V klubu se mi moc líbí, mám možnost sem přijít, setkat se s dalšími staršími lidmi z okolí a společně s nimi se skvěle pobavit při různých programech, které nám náš čtyřčlenný výbor společně s paní Staňkovou připraví," svěřila se členka Klubu seniorů Eva Navrátilová.

Bohatý program

Aktivitu a připravený program hodnotí senioři jako velice bohatý.

Výbor pro ně připravuje jak zájezdy a návštěvy akcí, tak i přednášky, cvičení, ruční práce, nebo sportovní aktivity jako například hraní kuželek.

„Drobné ozdoby, které vyrábíme v rámci ručních prací, vystavujeme na nástěnce," pochlubili se členové klubu nástěnkou. „Někdy tu také máme volnější program. Členové sem přijdou, vypijí si kávu a zahrají si spolu karty nebo si jen tak popovídají. Pravidelně máme společenské kvízy a literární odpoledne. Občas cvičíme s paní Renatou Rychlíkovou," vyjmenovala aktivitu v klubu Anna Staňková.

Do programu klubu patří i společenské akce, jako jsou narozeninové oslavy členů nebo vánoční besídka s tombolou a nadílkou. Každý rok se klub účastní také akce Dny zdraví pořádané v bruntálském Společenském domě.

Stěhování do nového

Koncem února bude klub přestěhován do volného prostoru Domu s pečovatelskou službou na Zeyerově ulici.

Prvotním impulsem k tomuto rozhodnutí bylo uvolnění prostor správce Domu s pečovatelskou službou. Pracovníkům sociálního odboru městského úřadu se prostory jevily jako vhodné pro činnost klubu. Záměr podpořila také Hospodářská správa města s tím, že dosavadní umístění klubu v bytovém prostoru není ideální s ohledem na účtování nákladů, veškeré náklady na provoz Klubu seniorů hradí Městský úřad Bruntál.

„Podle názoru odboru sociálních věcí jsou nové prostory větší, mají lepší zázemí a přístup do nich je bezbariérový. Odbor totiž eviduje zájem o členství v klubu z řad klientů Domova, kde je například i jedna vozíčkářka a někteří další chodí o francouzských holích," vysvětlil důvody změny prostoru Jiří Ondrášek, mluvčí Městského úřadu Bruntál.

Problémy se stěhováním

„Děkujeme městu, že naši činnost podporuje, přesto se nám myšlenka stěhování do nového klubu moc nezamlouvá," oznámila Anna Staňková. Ze stěhování do nových prostor jsou senioři smutní a už teď budou muset řešit spoustu věcí.

Nová klubová místnost se jim zdá, oproti názoru pracovníků úřadu, naopak menší a méně vhodná k rozmístění stolů.

„Jelikož jsou v novém prostoru také dvě oddělené místnosti, bylo by třeba uvažovat o možnosti tyto dvě místnosti spojit a dle předlohy ze staré klubovny zdi mezi dvěma místnostmi probourat. Snad se to tedy v budoucnu podaří. Co se týče organizace stěhování, taky se mi zdá velice nezvyklá," sdělila správkyně klubu Anna Staňková.

Poslední schůze ve starých prostorách by se měla uskutečnit v pondělí 22. února, týden poté v pondělí 29. února již bude činnost klubu pokračovat v nových prostorách.

Miriam Opletalová