Mnohem pochmurnější je uvědomění si, že právě Jeseníky prosluly v 17. století čarodějnickými procesy, které nemají nikde jinde v naší zemi srovnání. Petrovy kameny byly tehdy označeny jako místo čarodějnických sletů a sabatů, tohle povědomí jim zůstalo dodnes.

Kruté čarodějnické procesy se odehrávaly v druhé polovině sedmnáctého století, upáleny byly stovky lidí. Známé je jméno Jindřicha Bobliga z Edelstadtu, jenž si podobně jako několik dalších lidí udělal z honu na čarodějnice dobrou živnost. Vynucoval mučením z lidí doznání ke smyšleným zločinům a zabavoval jim majetek. Šumperský děkan Kryštof Alois Lautner vystoupil proti procesům a sám roku 1685 skončil na hranici.

Dnes je tato temná historie turistickou zajímavostí. Česko-polským pohraničím vede Čarodějnická cyklotrasa, dlouhá přes dvě stě kilometrů. Začíná v Paczkowie, který je také historickým symbolem čarodějnických procesů a přes nejdůležitější turistické atrakce nysko-jesenického pohraničí, vede po stopách inkvizičních procesů od Mohelnice přes Šumperk až do Zlatých Hor.

Součástí trasy jsou různé zajímavosti: Dům Kata, pomník katovy ženy, hrob čarodějnice, muzeální expozice představující čarodějnické procesy a mnoho dalších míst.

Kladivo na čarodějnice
>> jmenuje se tak středověká kniha dominikánských mnichů a inkvizitorů (v originále Malleus maleficarum), vydaná v roce 1486. Jde o příručku pro vedení inkvizičních procesů s čarodějnicemi.
>> román Václava Kaplického, inspirovaný čarodějnickými procesy z Jeseníků, poprvé vydaný 1963.
>> český film režiséra Otakara Vávry natočený v roce 1969 na motivy knihy Václava Kaplického.
>>je to i píseň české metalové skupiny Törr z roku 1986, která pak byla součástí stejnojmenného alba kapely z roku 1993.

Inkvizitor Boblig v podání Vladimíra Šmerala ve filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice z roku 1969

Pálení čarodějnic: oblíbená zábava

Noc čarodějnic, Filipojakubská noc, Valpružina noc nebo například Beltine. Těmito názvy lze označit neobyčejnou noc z 30. dubna na 1. května, kdy se lidé v obcích scházejí u plápolajících ohňů a slaví příchod jara.

Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Mimo to se také jedná o druhý největší satanský svátek, na tuto noc připadá největší sabat (neboli černá mše) satanských kultů.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se slavil původně o úplňku, který byl nejblíže dni nacházejícímu se mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem.

Ještě před čarodějnickými procesy v sedmnáctém století lidé přikládali tomuto svátku úplně jiný význam než dnes. „Sice se svátek slaví podle moderního křesťanského pojetí pod názvem pálení čarodějnic, ale má kořeny ve starších dobách a pohanských oslavách jara," sdělil Igor Hornišer, historik a kurátor archeologických sbírek Muzea v Bruntále.

Lidé také věřili, že se v tuto noc otevírají různé jeskyně a podzemní sluje, ve kterých jsou ukryty poklady. Jedním z hlavních smyslů svátku byla také oslava plodnosti.

Na ochranu před zlými duchy a démony se na vyvýšených místech zapalovaly ohně, čarodějnice jsou, jak již bylo zmíněno, až výsledek inkvizičních procesů. „Až postupem času se z těchto ohňů stávalo pálení čarodějnic," vysvětluje Igor Hornišer.

Lidé pak zapalovali smolná košťata a vyhazovali je do výšky. Popel z takzvané vatry neboli signálního ohně měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy přes oheň skákali muži a ženy kvůli zajištění mládí a plodnosti.

Podobný svátek však krom České republiky slaví také mnoho dalších evropských zemí, například Slovensko, Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko nebo Německo. Různé země označují tento svátek různými jmény, například v Německu se čarodějnice slétávají na čarodějnický sabat do Brockenu.

I v našem regionu se k oslavě tohoto svátku připojí několik obcí a měst, tradiční každoroční oslavy tohoto dne proběhnou i letos například v Bruntále pod Uhlířským vrchem, na zámečku Grohmann ve Vrbně pod Pradědem nebo před úřadem ve Světlé Hoře.

Ilustrační foto

Čarodějnický rej na vrbenském zámečku

Tradiční Čarodějnický rej na vrbenském zámečku Grohmann mohou navštívit zájemci i letos. Akce proběhne v sobotu 30. dubna od 16 hodin.

Čarodějnický rej je další z mnoha akcí, kterou organizuje místní dobrovolnická organizace Spolek Přátelé Vrbenska. „Poprvé jsme tuto událost pořádali v roce 2013, sklidila veliký úspěch ze strany našich příznivců a návštěvníků akcí. Od té doby ji tedy pořádáme každoročně a jinak tomu nebude ani letos," oznámil spokojeně Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska.

Zámeček Grohmann si Spolek vybral kvůli výborným podmínkám pro pořádání různých akcí. Krom této jarní akce pořádá spolek na zámku také akci Vrbenské Vánoce, spojenou s vánočním jarmarkem. „Na zámku máme takovou svoji základnu a sklad rekvizit. Navíc je to příjemné místo i pro veřejnost a návštěvníky. Nachází se zde restaurace a taky parkovací areál, který je skvěle vybaven," popisoval výhody zámku Karel Michalus.

Čarodějnický rej je, jako většina akcí pořádaných Spolkem Přátelé Vrbenska, zaměřen především na rodiny s dětmi. „Akce je dost oblíbená. Kostýmových čarodějnic stále přibývá a jistě jich přijde dost i se svými rodiči," dodává Karel Michalus.

Letos se mohou návštěvníci těšit na ukázku kouzlení a zaklínání. Odvážlivci mohou ochutnat čarodějnickou kuchyni, například kotlík s uvařenými červy. „Pokud máte odvahu, můžete zkusit přejít také kašnu po lávce odvahy, navštívit bludičky nebo Bílou paní s klíčem od zámeckého pokladu," navnadil Karel Michalus.

Všechny účastníky reje čekají také různá čarodějná překvapení. Děti i dospělí mohou na akci dorazit v kostýmech čarodějů či čarodějnic.

Ilustrační foto.

Kam na pálení čarodějnic…

>> Jiříkov
Zábavný víkend s pálením čarodějnic je připraven pro návštěvníky Pradědovy galerie U Halouzků v Jiříkově. Od pátku 29. dubna do neděle 1. května příchozí diváky přivítá čarodějnice ve slušivém kostýmu. Vždy ve 14 hodin lidé uvidí v akci jednu ze zdejších atrakci, dřevěného draka chrlícího oheň.

Drak upálí čarodějnici na kříži, opékané budou i klobásky a kuřecí stehna. Návštěvníci si mohou projít celou galerii se stovkami dřevěných soch, stádem daňků, živými sovami a pávy.

>> Světlá Hora
Na tradiční akci vztahující se ke konci dubna mohou všichni zájemci dorazit v pátek 29. dubna od 17 hodin na prostranství před Obecním úřadem Světlá Hora. Návštěvníci stavění májky a pálení čarodějnic se mohou těšit na různé soutěže a hry, maškarní průvod a také táborák s opékáním špekáčků. Akci pořádá Světelská pohoda.

>> Široká Niva
Zajímavého závodu a pak opékání se mohou všichni zúčastnit v sobotu 30. dubna na hřišti obce Široká Niva. Od jedenácti hodin ráno zde začíná akce s názvem Jarní klání o velikonočního beránka. Všechny dobrovolníky čeká běh o hodnotné ceny. Pro mladší návštěvníky pak bude od 15 hodin připraven v duchu čarodějnického reje táborák, na kterém si mohou opéct špekáček.

>> Bruntál
Pod Uhlířským vrchem v Bruntále proběhne i letos tradiční akce pálení čarodějnic, a to v sobotu 30. dubna od 15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho stanovišť a atrakcí, jako například skákací hrad, bungee trampolína, projížďka na koních, stanoviště se zvířátky a soutěže.

Součástí programu bude také pálení vatry, na které budou připevněny obrázky a figurky čarodějnic, ty si mohou děti vyrobit ve zdejší dílničce. Vedle vatry bude pak připraven menší táborák určený k opékání špekáčků.

>> Rýmařov
V Rýmařově se v sobotu 30. dubna odehraje Pálení ohavné čarodějnice v hospodě Na Kluzišti v areálu zimního stadionu. Slet čarodějnic začne v 15 hodin, připraveno je tvoření a soutěže pro děti, upálení čarodějnice, opékání špekáčků a další doprovodný program.

>> Dolní Moravice
Pálení čarodějnic připravili v Dolní Moravici na sobotu 30. dubna. V 17 hodin vyrazí průvod od mateřské školky, v 17.30 je v plánu stavění májky u obecního úřadu. Pak dojde na opékání buřtů a večerní zábavu. Akci spolupořádá sbor dobrovolných hasičů, který slibuje nejen oheň pod kontrolou, ale i občerstvení po celou dobu akce.

>> Leskovec nad Moravicí
V Leskovci je zábava pálení čarodějnic připravena pro zájemce na sobotu 30. dubna od 18 hodin za místní restaurací U Marka.

>> Staré Město
Slet čarodějnic začíná ve Starém Městě v sobotu 30. dubna v 16 hodin na místním hřišti. Kdo má chuť na opékané špekáčky, může si je donést a opéct nad ohněm. Na programu jsou soutěže i kouzlení a další zábava. Akce je pro velké i malé návštěvníky.

>> Horní Benešov
Sbor dobrovolných hasičů v Horním Benešově připravil pálení čarodějnic na sobotu 30. dubna od 15 hodin na starém fotbalovém hřišti. Proběhne soutěž o nejlepší masku, pro děti jsou nachystány soutěže. Kromě nezbytného táboráku nebude scházet ani stavění a zdobení májky a pak diskotéka.

Dalibor Otáhal, Miriam Opletalová