V lyžařském areálu SKI Karlov v Malé Morávce Karlově pod Pradědem zahájili umělé zasněžování minulý týden v noci z pátku na sobotu, první lyžaři by tady mohli zahájit novou sezonu již příští víkend. Lyžaři v Malé Morávce se těší na nové sedačkové lanovky i prodloužené sjezdovky. Výstavba tří sedačkových lanovek v areálech SKI Karlov ale ještě není hotova, lyžovat se proto začne „postaru", tedy s využitím stávajících tradičních vleků v Karlově pod Pradědem.

„V tuto chvíli leží na sjezdovkách jen pár centimetrů přírodního sněhu, který sám o sobě na lyžování nestačí. Zasněžujeme hlavně v noci, přes den ještě teploty šplhají nad bod mrazu. Pro zasněžování jsou přitom potřeba alespoň minus dva, lépe minus pět," vysvětlil mluvčí areálu Boris Keka.

Sníh si šetří

Vlekaři už zde sice vyrobili tolik umělého sněhu, že by stačil na zprovoznění jedné ze sjezdovek, ale zatím si ho šetří a nechávají ležet na hromadách. Nechtějí ho rozhrnovat, aby o něj při nějakém teplotním výkyvu nepřišli.

„Nechceme zkrátka nic uspěchat, a lyžovat se proto začne s největší pravděpodobností až příští víkend. Předpověď počasí vypadá příznivě, do té doby bychom měli být schopni bez problémů dostatečně pokrýt umělým sněhem všechny sjezdovky," podotkl Keka.

Slídící kamery v areálu nechystají

V poslední době se mezi provozovateli lyžařských areálů diskutuje o tom, jak zabránit přeprodávání skipasů. Někde zavádí kamerové systémy. Na některých vlecích kamera lyžaře při prvním použití skipasu vyfotí a při každém dalším použití jeho podobu překontroluje.

Tohle jsou ale další statisícové investice do dalšího elektronického zabezpečení, která se pak také promítnou do ceny skipasů. Ve SKI Karlov o něčem takovém neuvažují. „Jsme přesvědčeni o tom, že lidé budou při nákupu skipasů uvažovat tu pro ně nejvýhodnější variantu. Kalkulovat s tím, že si koupím celodenní permanentku a v poledne ji někomu „výhodně" prodám, to je značně nejistý podnik.

Navíc nechceme, aby lidé měli pocit, že je neustále nějak monitorujeme či sledujeme, nejsme zastánci všudypřítomných kamerových systémů. Už stávající odbavovací systém umí rozlišit, zda daný člověk má odpovídající „jízdenku" a nemáme potřebu v tomto směru zavádět další opatření," dodal Boris Keka.

S rozjezdem sezony mají někteří zájemci šanci na práci, ve SKI Karlov hledají instruktory lyžařské školy, řidiče skibusu a personál dětského koutku. Ceny skipasů pro nadcházející sezónu vycházejí ze základní ceny 450 korun za celodenní lyžování pro dospělého. Děti do 5 let mají vstup na lanovky a vleky zdarma.