Autor tohoto článku si koupil na bleším trhu hororovou knihu Stevena Kinga a román Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven, který byl předlohou oscarového filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. „Nabízím plyšáky, teď si u mě jednoho koupil takový malý chlapeček. Líto mi těch plyšáků není, už mám doma nové," usmívala se Kačenka, vnučka prodejkyně Janušové. Co se jí nepodařilo prodat, věnuje dětem z dětského domova.

„Mám ještě čtyřicet korun! Líbí se mi například kazetový magnetofon za třicet korun, prý má být dokonce funkční, " hlásila nakupující Alena ze Světlé Hory. Původně měla na nákupy věcí z blešího trhu stokorunu, za šedesát korun už koupila plyšáky pro vnoučátka. Alena je jednou z pořadatelek z řad občanského sdružení Světelská pohoda, které pořádalo bleší trh potřetí za sebou. Netradiční prodej se setkává rok od roku s větším zájmem veřejnosti.

Platit chodili nakupující vybrané „blechy" světlohorské místostarostce Libuši Štybnarové. I místostarostka se těší z toho, že se místní umí v dnešní složité době sejít, a také si společně užívat. To neplatí samozřejmě výhradně pro bleší trh, stačí se přesvědčit na internetových stránkách Světlohorské pohody.

„Každou chvíli ve Světlé Hoře něco pořádáme. Všechno je v lidech. Je zde mnoho takových, kteří jsou ochotni věnovat svůj čas a kolikrát i materiální dary. V poslední době je bezvadné, jak držíme při sobě. Je pravdou, že akcí přibývá, tak je pro nás organizace stále složitější," komentovala místostarostka Štybnarová.

Waltraud Janušová ze Světlé Hory nabízela na bleším trhu hromadu knih, které se za život podařilo nashromáždit jejímu bratrovi. „Odstěhoval se, nechal mi to všechno doma a tak mi je sem nachystal. Sama knížkám příliš nehovím, takže nemohu říct, zda má v nabídce i nějakou tu raritu," řekla prodejkyně Janušová. „Co se dnes neprodá, věnujeme světlohorské knihovně. Doma jsou toho skutečně štosy."

Proč se vlastně vydávají prodejci zbavovat nepotřebných věcí na bleší trh? „Já opravdu pouze z recese. Jsem člověk, který je pro každou legraci, s kamarádkou možná budeme mít na pivo. Letos se účastním blešího trhu vůbec poprvé," uvedla sousední prodejkyně Staňka.

„Blešák" učaroval malým i velkým. „Žádnou „blechu" nemám. Babička si ale koupila talíře. Jinak je tady toho hodně, plyšáci, všechno," hlásila školačka Kristýna Montagová z Opavy.