Jedenáct koaličních zastupitelů ve Městě Albrechticích více než rok odolává desetičlenné opozici při důležitých jednáních. Silnou opozici tvoří například ODS nebo sdružení Fórum Albrechtice. Dosud nejednotnou opozici stmelila až cenzura ve vysílání kabelové televize, k níž došlo po posledním zastupitelstvu v roce 2008.

„Jeden z projednávaných bodů zasedání se týkal výběrových řízení a personálních změn na albrechtickém obecním úřadu. Tento bod byl trnem v oku vedení města. Určitě se obávalo, že by podivné výsledky výběrových řízení a další zvláštní personální změny pobouřily albrechtickou veřejnost. Právě proto bylo několik desítek minut diskuse k tomuto tématu vystřiženo z vysílání kabelové televize, aby se tyto informace nedostaly mezi širší veřejnost,“ uvedl Karel Handlíř, opoziční zastupitel za Fórum Albrechtice.

Na manipulaci s videozáznamem zasedání jako první poukázali zastupitelé z řad koaliční ČSSD. Ti se kvůli činu, který zavání cenzurou, dokonce rozhodli ukončit podporu městské rady. „Postup části vedení města, která zavedla tvrdou cenzuru vysílání kabelové televize, je nepřípustný,“ rozhořčil se předseda albrechtické ČSSD Miloslav Horáček a dodal: „Tuto manipulaci s informacemi odhalil náš zastupitel Richard Kubla. Členové naší organizace považují takový postup za nepřípustný a proto následně odsouhlasili ukončení podpory městské rady, která pošlapává svobodný přístup k informacím, což je základ demokracie.“

Situací je značně pobouřeno také vedení albrechtické opoziční ODS. „Není možné, aby vedení města svévolně rozhodlo o tom, že nechá vystřihnout z vysílání tu část zastupitelstva, která se mu nehodí. Považuji to za vrchol demagogie, manipulace a antidemokracie. Začínám mít pocit, že opět žiji před rokem 1989,“ přidal názor strany ODS zastupitel Ivo Vykopal, bývalý starosta Města Albrechtic.

Starosta Města Albrechtic Luděk Volek na celou situaci pohlíží zcela jinak. „Videozáznam ze zastupitelstva jsem jako vždy před jeho zveřejněním zhlédl společně s místostarostkou. Dohodli jsme se, že se určitá část záznamu vysílat nebude, a to z důvodu, že by mohl být porušen některý z paragrafů zákona O ochraně osobních údajů. Nejednalo se tedy o rozhodnutí rady, nýbrž o rozhodnutí nejužšího vedení města,“ informoval starosta Luděk Volek.

Otázka, zda zveřejnit či nezveřejnit některou část nahrávky ze zastupitelstva, nepadla v Albrechticích poprvé. „Již několikráte jsme zvažovali, zda můžeme určité části videozáznamu zveřejnit. Emotivní diskuse týkající se organizačních změn a snižování počtu zaměstnanců vzešla z personálního auditu, který zastupitelstvo schválilo téměř jednohlasně. Na zasedání byly prezentovány různé názory na konkrétní zaměstnance úřadu, kteří nebyli přítomni. Tudíž se nemohli bránit,“ pokračoval starosta Volek.

Vedení Města Albrechtic konzultovalo případ také s právníkem. „Dle právního zástupce města by mohli na zastupitelstvu nepřítomní zaměstnanci město po odvysílání inkriminovaných částí záznamu zažalovat. Proto jsme se rozhodli jej neodvysílat, a neporušit tak zákon. Je smutné, když vám některý zastupitel města řekne, že ho zákony nezajímají, protože on s jejich zněním nesouhlasí. Dokud budu v čele Města Albrechtic já, tak se zákony budou dodržovat, i když se to některým lidem líbit nebude,“ prohlásil Luděk Volek.