Laik by očekával, že povodňové riziko bude nejvyšší na břehu řeky. Podobně jako oko hurikánu představuje ostrůvek klidu uprostřed bouře, také město Krnov nechalo uprostřed rozsáhlého záplavového území vytvořit povodním odolný ostrov.

Zatímco například krnovská radnice, Petrův rybník, synagoga nebo kostel Minoritů nejsou ochráněny před stoletou povodní, Kaufland a jeho okolí jsou v bezpečí.

Paradox Staré ulice

Před třemi lety bez problémů poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj pětimilionovou dotaci na rekonstrukci dvou bytových domů ve Staré ulici hned vedle Kauflandu. Nyní město Krnov ve Staré ulici zvažuje rekonstrukci dalších domů, které stojí mnohem dál od řeky, až za sídlem technických služeb.

„V tomto případě na dotaci nárok nemáme. Důvodem je to, že Starou ulici rozděluje hranice záplavové zóny na dvě části. Překvapilo mě, že na první pohled Stará ulice vypadá téměř jako rovina, ale ve skutečnosti část leží v záplavové zóně a část mimo ni.

Proto jsme ve stejné lokalitě na dva domy dotaci dostali, zatímco u domů jen o kousek dál už na ni nemáme nárok," vysvětlila starostka Krnova Alena Krušinová, jaké dopady má bezpečný protipovodňový ostrůvek v praxi.

Na rekonstrukci dvou bytových domů vpravo získalo Město Krnov pětimiliónovou dotaci, protože leží mimo záplavové území. Naopak ty domy, které leží na Staré ulici jen o kousek dál za Technickými službami, už na dotaci nemají nárok.

Na rekonstrukci dvou bytových domů vpravo získalo Město Krnov pětimiliónovou dotaci, protože leží mimo záplavové území. Naopak ty domy, které leží na Staré ulici jen o kousek dál za Technickými službami, už na dotaci nemají nárok. Leží dál od Kauflandu, takže jsou ohrožené povodní. Stará ulice sice vypadá jako rovina, ale ve skutečnosti ji hranice záplavového území rozděluje na dvě zóny s odlišným režimem. foto: Deník/Fidel Kuba

Jak vznikl bezpečný ostrov proti povodni

Pozoruhodné je, že bezpečný ostrůvek uprostřed záplavového území vznikl se souhlasem Povodí Odry na základě požadavku města Krnova. Při tragických povodních v roce 1997 rozvodněná řeka Opava strhávala domy jen kousek od dnešního Kauflandu.

„Tvrzení některých ekologů, že se heřminovská přehrada musí postavit, aby ochránila krnovský Kaufland, není pravdivé. Když se na nás město Krnov obrátilo s žádostí, abychom umožnili stavbu Kauflandu v rozlivové zóně řeky Opavy, vyšli jsme mu vstříc.

Stanovili jsme si ale řadu podmínek, jako zvýšení a opevnění břehů a také dostatečné navýšení terénu kolem hypermarketu. Vodohospodáři novostavby na břehu nevidí rádi, takže Kaufland nebyla iniciativa naše, ale města. Investor splnil námi požadovaná opatření, takže Kaufland je bezpečně chráněný před stoletou vodou i bez přehrady," popsal vznik bezpečného ostrůvku uprostřed záplavové zóny Jan Švancara z Povodí Odry na protipovodňové konferenci, která se v listopadu odehrála v Krnově.

Proč Město Krnov tolik usilovalo o stavbu Kauflandu v povodňové zóně, když se jednalo o soukromou investici?

Souboj developerů

Před deseti lety se v Krnově odehrál souboj dvou konkurenčních developerských skupin. Jedna chtěla postavit Kaufland v záplavové zóně na břehu řeky Opavy, druhá plánovala Kaufland v bezproblémové lokalitě na Revoluční ulici na pozemku po zbořené slévárně.

Přestože před Kauflandem na Opavské ulici varovali vodohospodáři, památkáři i dopravní experti, krnovští zastupitelé se rozhodli všestranně podpořit právě tohoto developera.

„Zastupitelům ani nic jiného nezbývalo. Moravostav do smlouvy o prodeji městských pozemků propašoval klauzuli, že Město Krnov nepodnikne nic, co by mohlo realizaci Kauflandu v této lokalitě ohrozit. Tehdejší starosta Hercig tento bezprecedentní závazek města podepsal bez vědomí zastupitelstva.

Byl to vlastně bianco šek, že město bude podporovat právě tohoto investora, i kdyby předložil sebehorší projekt. Kaufland dnes stojí tam, kde stojí jen díky neschopnosti stavebního úřadu a intrikám politiků s developery", zrekapituloval tento případ Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky, které se marně snažilo soudně zabránit stavbě Kauflandu v záplavové zóně. (více o případu si můžete přečíst na serveru ekolist.cz)

Podle Hnutí Duha Jeseníky ostrůvek s Kauflandem způsobí, že se při povodni voda nemá kam rozlít, takže se zvýší úroveň zaplavení u okolních domů.

.

Prohlížečka záplavových území modrou barvou vyznačuje, která část Krnova skončí pod vodou při stoleté povodni. Uprostřed modré záplavové zóny přímo na břehu řeky Opavy svítí bezpečný povodním odolný ostrůvek s Kauflandem. Ekologům se nelíbí, že ostrůvek zvýší úroveň zaplavení v jiných částech Krnova.