Z celkové plochy svého katastrálního území vlastní obec pouze 2,4 procenta, což je zanedbatelné množství. V soukromém vlastnictví je 3,8 procenta pozemků a naprostou většinu, celých 93 procent vlastní stát a jsou určené k užívání Státními lázněmi Karlova Studánka.

Na lázně si už více než dvě desítky let dělá nárok Řád německých rytířů a žádá jejich navrácení. Stát sice vloni na jaře schválil vyjmutí lázní v Karlově Studánce z případné privatizace, ale nevyčlenil je jako nepotřebný státní majetek. Z hlediska obce se tak vlastně mnoho nezměnilo.

„Je pro mne dost nepochopitelné, k čemu lázně třeba potřebují plochu kolem obecního úřadu a mateřské školy. My tyto plochy a mnoho dalších pochopitelně musíme udržovat a staráme se tak o majetek, který nám nepatří,“ posteskla si starostka Karlovy Studánky Radka Chudová.

Kdyby všechny úřady důsledně dodržovaly platné předpisy a nařízení, tak Karlova Studánka nemá šanci získat dotace a bez nich se v dnešní době obce obejdou jen stěží. „Máme štěstí, že Moravskoslezský kraj vůči nám zvolil individuální přístup a poskytuje nám individuální dotace,“ uvedla starostka Radka Chudová.

Stoletá Edith Veselá přijímá gratulace od zástupců města Krnova. Její rodiče vedli jesenickou chatu Alfrédka, a také ona miluje Jeseníky. Na snímku přijímá gratulace od zástupců města Krnova.
Ke stým narozeninám si Edith Veselá přála ohňostroj

Že v Karlově Studánce není všechno úplně v pořádku si všímají i turisté a návštěvníci. Mnohá prostranství nejsou dostatečně udržovaná, chodníky nejsou v zimě vždy včas odklizené a celkový vzhled působí poněkud zanedbaně.

„Vyřešit majetkové vztahy není v našich silách, ale chceme jednat s vedením lázní. Podle mého názoru obec a lázně jednou jsou. Všichni lidé, ať už jsou to návštěvníci, hosté nebo obyvatelé obce by si zasloužili lepší prostředí, řekla Radka Chudová.

Jednání povede obec s velkou pravděpodobností až s novým vedením lázní. To by mělo nastoupit od počátku května. (lok) Autor: Ladislav Olejníček