Ať už současné potíže lesů souvisí s kůrovcem, dřevokaznými houbami nebo jinými škůdci, jedno mají společné: základní příčinou problémů je sucho.

Dlouhodobý průměr srážek v našem regionu se dosud pohyboval kolem 800 litrů na metr čtvereční za rok, ale v loňském roce zde napršela necelá polovina 350 litrů vody. Situace s nedostatkem vláhy pokračovala i v letošním roce a na mnoha místech i přes určité zlepšení sucho stále trvá. Tak dlouhý nedostatek vláhy stromy oslabuje a pak je snadno napadá houba václavka. Ta vážně poškozuje kořenový systém stromů, a tím se celkové oslabení stromu násobí.

PRÁVĚ TEĎ SE ROJÍ DRUHÁ GENERACE KŮROVCŮ

Dílo zkázy dokonávají brouci kůrovci, kterým se stromy už nejsou schopné ubránit. Podle odhadů je v našem regionu napadena asi pětina smrků a situace se rychle zhoršuje. V těchto dnech se už rojí druhá letošní generace kůrovců.

SMRKY HYNOU, TRPÍ TAKÉ JEDLE, DUBY, BUKY I OLŠE

„Suchem trpí všechny dřeviny. Smrků je ale v lesích nejvíce, takže je jejich chřadnutí nejpatrnější. Na severu Moravy hynou i jedle, a oslabeny jsou také buky a duby. Houbové choroby více než v jiných letech napadají oslabené jasany nebo olše," vysvětlil výrobně- technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Stromy napadené kůrovci je bezpodmínečně nutné co nejdříve pokácet a odvézt z lesa. Děje se to takzvanou nahodilou těžbou, na plánovanou nezbývá čas.

Není divu, že těžařům už dochází síly. Z celé republiky se dnes celá čtvrtina kůrovcového dříví vytěží na Bruntálsku.

„Před pěti lety jsme těžili sto tisíc kubíků dřeva za rok. Vloni to už bylo 270 tisíc kubíků. Letos je situace ještě mnohem vážnější. Zatím máme vytěženo nějakých 300 tisíc kubíků a předpokládáme, že do konce roku se dostaneme na půl milionu," doplnil bruntálský lesní správce Milan Pospíšil.

Lesníci se snaží s kůrovcem bojovat. Kromě klasických lapáků, tedy záměrně pokácených stromů, které kůrovce lákají, a lapačů, umělých pastí, do kterých láká kůrovce uměle vyrobený feromon, se používají také stojící lapáky a jejich varianty. „Insekticidní sítě zabrání šíření kůrovců u pokáceného dříví, které není možné s ohledem na jeho objem z lesa okamžitě odvézt. Toto opatření kůrovcům zabrání v dalším šíření i vývoji," uvedl Martin Zavrtálek z Odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR.

Na Bruntálsku už instalovali lesníci desítky tisíc ochranných opatření.

LADISLAV OLEJNÍČEK