K-centrum nabízí výměnu injekčního materiálu, poradenství, krizovou intervenci, psychologické služby i pobyt v internetové kavárně Zavináč.

Loni v listopadu, poprvé po jedenácti letech své existence, muselo Káčko kvůli nedostatku peněz zavřít kontaktní místo v Revoluční ulici.

Tři ze čtyř zaměstnanců skončili v evidenci úřadu práce, protože nebyly peníze na mzdy.

Aby Káčko nemuselo svou činnost v Krnově úplně ukončit, požádalo jako občanské sdružení krnovské zastupitelstvo o mimořádnou dotaci 82 tisíc korun.

Méně dotací, míň zaměstnanců

Základní služby, byť v omezené míře, zůstanou zachovány.

„Podle předběžných výsledků dělení dotací ze státního rozpočtu už víme, že služby K-centra pro letošní rok zůstanou zachovány. Krácení dotací sice sníží počet zaměstnanců, přesto se budeme snažit poskytovat služby v plné míře,“ uvedla vedoucí Káčka Martina Nováková, která sama loni skončila v evidenci úřadu práce, ale od 1. března zase bude k dispozici klientům Káčka i všem ostatním zájemcům o drogovou problematiku.

Drogy na Krnovsku

A jak vlastně vypadá situace s drogami na Krnovsku?

Služby Káčka v roce 2011 využilo 196 klientů, což je o čtrnáct více než v roce předchozím.

Dalších sto čtyři klientů využilo služeb v terénním programu, což je nárůst o více než sto procent oproti roku předešlému.

Novým fenoménem roku 2011 se staly takzvané Amsterdam shopy, které našly skulinu v zákonech a pokoušely se pololegálně o distribuci nově vyvinutých drog, které naše legislativa ještě nezná.

Jak se tyto trendy promítly na Krnovsku, to se podařilo zmapovat díky práci streetworkerů.

„Také u nás byl patrný příliv takzvaných nových drog, distribuovaných většinou jako „sběratelské předměty“. I když se kmenový obchod v Krnově neotevřel, dostupnost je díky internetu a zasilatelským službám vysoká a užívání těchto látek mezi mladistvými je alarmující. Může za to především jejich nízká cena a snadná dostupnost,“ uvedla vedoucí Káčka Martina Nováková, podle které se hrozbou na Krnovsku stává zvýšený výskyt drog dovážených ze sousedního Polska.

„Naše drogová scéna se rozšiřuje o nové návykové látky mnohdy neznámých účinků. Očekávaný nárůst experimentátorů se potvrdil, jsou velkým lákadlem. Dlouhodobí klienti, kteří ze zvědavosti také tyto nové látky vyzkoušeli, k nim mají negativní postoj. Na rozdíl od osvědčených drog se u nich častěji vyskytly komplikace a zdravotní potíže,“ dodala Nováková. Na Krnovsku nadále pokračuje trend víkendových uživatelů pervitinu ve věkové kategorii 15 až 30 let. Pervitin sice užívá nejrizikovějším způsobem nitrožilně jen přibližně jedno až dvě procenta, ale i to je dost. „V loňském roce jsme celkem vyměnili 10280 kusů injekčních stříkaček, což je doposud nejvyšší číslo. Potěšitelné je, že 14 osob, které mají problémy s drogami, se rozhodlo zahájit léčbu. Také bylo realizováno jednadvacet přednášek pro žáky základních a středních škol v Krnově a okolí, umožnili jsme praxi osmi studentům vysokých škol,“ dodala Nováková.