Vitální senior Fraňo Petrák z bruntálského Domova Pohoda je všude tam, kde se děje něco zajímavého.

Nechyběl proto ani na středeční oslavě dvacátého výročí založení domova, při němž získali zaměstnanci i klienti dárek v podobě ocenění Značka kvality v sociálních službách z rukou zástupce Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Zdeňka Kašpárka.

Významné ocenění, které Domov Pohoda prohlašuje za druhé nejlepší zařízení v sociálních službách v rámci Česka, platí tři roky.

„Že je náš domov vyhlášen celostátně mezi nejlepšími, to mi nepřijde nikterak šokující. Co se týká péče a služeb, těžko si na něco stěžovat," řekl obyvatel domova Fraňo Petrák. Může srovnávat, jelikož navštěvuje přátele v krnovském zařízení podobného typu, kde se mu nelíbí tolik, jako v Bruntále.

Skládá básničky, vypráví vtipy

„Je to jako nebe a dudy. V Krnově třeba nemají denní osvětlení na chodbách, vnitřní vybavení pokojů se těm našim nevyrovná. Nemají se tam tak, jako my tady," hodnotil senior.

Do bruntálského Domova Pohoda se přestěhoval Fraňo Petrák před šestnácti lety v roce 1997, kdy jej vyhnala povodeň z domova ve Vrbně pod Pradědem. A už tehdy si mezi sousedy z domova našel mnoho přátel, pro něž rád skládá dodnes básničky. „Básničky píšu vždycky někomu k narozeninám nebo u příležitosti jiných oslav. Rád vyprávím vtipy a ještě jeden koníček mám: soudím se se státem," sdělil Petrák.

Kdysi senior podnikal a jak říká, o živnost prý přišel kvůli soudním průtahům při pracovních sporech. Na radu soudu ve Štrasburku podal trestní oznámení na českou justici a nyní čeká, kterak vleklý spor dopadne. V sekundě vitální senior problematiku opouští, a už vypráví jeden ze svých vtipů.

„Dal bych vedle sebe dvě fotografie bývalého prezidenta Václava Klause. Na první by stál u Dřevokombinátu ve Vrbně pod Pradědem po roce 1989, když objížděl svou volební kampaň. Tehdy fabrika byla v plném rozkvětu. Popiska pod fotkou by zněla: jak jsem státničil. Druhá fotka by byla ze stejného místa dnes, kdy fabrika nefunguje a chátrá. Tentokrát by popisek zněl: jak jsem stát ničil," roztáhl koutky úst Petrák.

Dvacet let oslavili vesele

Oslava se nesla ve středu v Domově Pohoda v rodinném duchu. Bývalí zaměstnanci si rádi popovídali se svými nástupci, hudbu zajistili žáci bruntálské základní umělecké školy.

Přišli se bavit zástupci krajského úřadu, města Bruntál, polského Opole i spolupracujících organizací. Na historii sociálních služeb v Bruntále zavzpomínal Pavel Rapušák, předseda Klubu Za starý Bruntál, manažerka kvality Dana Svobodová vzpomínala, jak kdysi domov důchodců začínal v Karlovci, jehož katastr z větší části zatopila přehrada Slezská Harta.