V Holčovicích před válkou sloužily věřícím tři kostely, tři fary a tři hřbitovy. Luterský i kalvínský kostel byly v roce 1974 zbourány. Komunistický režim hlásal ateismus, a navíc zde kvůli odsunu evangelické vyznání téměř vymizelo. Zůstal jen katolický kostel, chráněný jako kulturní památka. 

Holčovický kněz Pavel Zachrla cítí, že kostel má kromě náboženského poslání také připomínat historii regionu budoucím generacím. Proto nechal ze zrušeného evangelického hřbitova přenést do katolického kostela historické náhrobní desky se jmény dvou evangelických pastorů. Evangelické náhrobky byly vsazeny do stejné zdi, kde už je pamětní deska se jmény mužů z Holčovic, kteří padli v první světové válce. Z kostela se stává místo ekumenických setkání. Na bočním oltáři je pravoslavná ikona, aby se zde mohli modlit také Ukrajinci, kteří v Holčovicích našli útočiště před válkou.

Pavel Zachrla a Kurt schmidt

Katolický kněz Pavel Zachrla si v těchto dnech připomíná důležité výročí. Před 35 lety 27.6. 1987 získal kněžské svěcení. Výročí oslavil v Holčovicích spolu s Kurtem Schmidtem, který byl v jednom ze zbořených holčovických kostelů pokřtěn. Jeden Čech a druhý sudetský Němec. Katolík a evangelík. Především ale dávní přátelé, kteří mají stejné názory na ekumenismus i na smíření mezi národy.

Němečtí rodáci z Krnovska společně se svými rodinami a studenty i učiteli krnovských středních škol uspořádali česko německou akci Pochod smíření. 28. června 2022
Češi a Němci z Krnovska na společném Pochodu smíření překonávali staré křivdy

Rodina Schmidtova měla v sousedních Heřmanovicích restauraci. Hospodští rádi obsloužili každého. Bylo jim jedno, jestli host mluvil česky nebo německy, nebo jakého je vyznání. Kurt Schmidt vnímá, že v uplynulých staletích žili v Holčovicích a Heřmanovicích nejen Češi a Němci, ale také křesťané různého vyznání. Někdy spolupracovali, ale často se také hádali nebo mezi sebou soupeřili.

Dva zbořené kostely

„Zničené evangelické kostely v Holčovicích byly důležitou součástí mého života. Byl jsem svědkem jak v roce 1973 bylo srovnáno se zemí poutní místo Maria Hilf. O rok později při návštěvě Holčovic jsem musel konstatovat, že už nestojí ani evangelický kostel, kde jsem byl pokřtěn. A že už neexistuje ani sousední evangelický kostel v Holčovicích Spáleném,“ uvedl rodák Kurt Schmidt, který hovoří česky i německy. V 94 letech se společně s dalšími sudetskými Němci vrátil do rodného kraje, aby zde vzpomínali na domov a osudy svých předků. Je si vědom, že ani soužití křesťanů nebylo ideální.

Školáci z okresu Bruntál se díky MS Paktu vydali na exkurze do lázní, k hasičům i do firem.
Na exkurzi ve firmách mladí pochopí, kde chtějí pracovat a kde ne

„První velký rozbroj mezi německými katolíky a německými evangelíky se odehrál v tomto údolí před 250 lety. Tehdy příčinou sváru nebyl jazyk ani národnost, ale náboženství lidí, kteří bydleli v jedné vesnici. Jedni i druzí opustili tento kraj při odsunu v roce 1945 a 1946. Dnes se zde setkávají Češi i Němci, katolíci i evangelíci, protože všichni jsou ochotni ke smíření,“ porovnal historii a současnost Kurt Schmidt.

Ekumenická inspirace v Německu

„Válka nám vzala spoustu místních mužů. Komunismus nám vzal stavby kostelů. Tím, že jsme sem dali náhrobní kameny pastorů, chceme zdůraznit, že toto evangelické společenství mělo duchovní vedení směrem k Bohu. Kurt Schmidt říká: ty jsi katolík, a já jsem evangelík, a jak dobře nám to tady spolu šlape,“ představil Pavel Zachrla hostům z Německa čerstvě zrestaurované náhrobky evangelických pastorů v katolickém kostele.

Rozkvetlá řeka Opavice a bíle kvetoucí ostrůvky lakušníku vzplývavého jsou každoroční atrakcí Holčovic.
Opavice opět rozkvetla vodníkovými vlasy! Proč se to děje v Holčovicích?

Paval Zachrla prožil dětství v socialismu. Teprve až po sametové revoluci dostal příležitost odjet do Německa, aby se seznámil s touto kulturou a jazykem. „Poznal jsem v Německu prostředí, kde jsou katolíci v menšině, ale funguje tam úžasná spolupráce s většinovými evangelíky. Naučil jsem se, jak funguje ekumenismus. Cítil jsem, že také evangeličtí pastoři sem patří. Není přece možné, aby ty kameny byly zničeny společně s hroby a zapomenuty se hřbitovy. Dali jsme je sem, aby nám připomínali dějiny křesťanství v tomto regionu. Takový ekumenický přístup k historii jsem se naučil vnímat v Německu,“ vysvětlil Pavel Zachrla jak se zrodil tento nápad.

Restaurovaný památník v Heřmanovicích

Kurt Schmidt konstatoval, že spory mezi katolickými a evangelickými křesťany už dávno neexistují. Přispěl k tomu také rok 1938, kdy se v Sudetech nacismus projevil jako ohrožení křesťanského způsobu života. Řada katolických i evangelických, českých i sudetoněmeckých duchovních skončila na stejném místě: v koncentračním táboře v Dachau. „V Dachau sdíleli stejný osud. Byl zde uvězněn například pozdější kardinál Josef Beran,“ připomenul Kurt Schmidt.

Farníci v Holčovicích přijali svátost pomazání nemocných. Dříve se jí říkalo poslední pomazání. Následovalo svěcení svíček hromniček.
Nová doba. Poslední pomazání? Hned, na nemoc nečekat, radí kněz z Holčovic

Potom v sousedních Heřmanovicích u kostela němečtí hosté ocenili nově zrestaurovaný památník 91 místním mužům, kteří padli na bojištích první světové války. Kurt Schmidt je blízkým přítelem rodiny Hridzakových, která dnes bydlí v jeho rodném domě v Heřmanovicích.