Podle vás je pohled médií na kauzu Nové Heřminovy jednostranný. Kde se podle vás stala chyba?

Kdejaký ušlechtilý dobrák zištně či nezištně roky řeší osudy desítek trvalých obyvatel vesnice, která má být zaplavena. To je jistě v pořádku, že mají své zastání, ale je to stále jen půlka problému. Kdykoliv však někdo začne poukazovat na druhou stranu stejné mince stovky tisíc ohrožených obyvatel dál po proudu Opavy strhne se lavina hysterických reakcí, odvážlivec je okamžitě napadán a označován za betonářského lobbistu, technokrata či zastánce totalitních pořádků. Přitom každý průměrně inteligentní člověk dobře ví, že bez betonu přehradu nepostavíte a v totalitním režimu by se s obyvateli této vesnice ani s tzv. ekology nikdo nepáral. Vesničané by už dávno bydleli v panelácích v Krnově či Bruntále a ti druzí na Pankráci. Nedivím se, že takové negativní nálepky kdekoho odradí.

Co je špatného na tom, že se různá sdružení a aktivisté snaží hájit zájmy Nových Heřminov?

Dnešní patovou situaci občané Nových Heřminov nezavinili a lidsky mi je jich opravdu upřímně líto. Ale ani oni se nemohou stavět nad ostatní. Tedy nad statisíce těch, kteří nemají tu smůlu, že bydlí v Heřminovech, zato mají smůlu, že bydlí v hustě zabydlených oblastech podél toku, který jednou začas s sebou vezme všechno, co mu stojí v cestě. Z dnešní situace těžko vinit kohokoliv. Snad jen demokratický stát, který místo přešlapování měl Heřminovským nabídnout ještě víc a vytrhnout je z náruče takzvaných ekologických lobbistů či teroristů, kteří s ekologií nemají nic společného. Anebo snad také vedení radnice v Heřminovech během posledního desetiletí, která svým populistickým přístupem situaci svým občanům z dlouhodobého hlediska jen ještě více znejistila a ztížila. Demokracie se od totality odlišuje také v tom, že i hlas toho nejposlednějšího jedince musí být vyslyšen, vzat v úvahu a nesmí být bez diskuse přehlasován většinou. Ale i demokracie má své limity, pokud se jedná o lidské životy. Pak musí tyto životy bezpodmínečně ochránit a případně negativně dotčené občany exkluzivně odškodnit a plně jim zajistit pokračovaní existence ve stejné kvalitě, o kterou by jinak mocenským zásahem přišli.

Mohou podle vás tyto iniciativy zabránit výstavbě přehrady?

Přehrada postavena bude, dříve či později, protože jiná možnost neexistuje. Nelze dál nečinně přihlížet ohrožení měst a obcí na dolním toku Opavy potenciálními povodněmi, když řešení máme. Je to výstavba přehradní nádrže v místě po desetiletí k tomu rezervovanému spolu s dalšími doprovodnými opatřeními na řece a v jejím okolí. Argumentovat tím, že domy měly stát jinde, je sice mediálně působivé, ale ve skutečnosti k ničemu. Ty domy tam už stojí, protože u řek se v našich končinách z mnoha důvodů staví a stavělo po tisíc let. Souhlasím s názorem, že přehrada není nějak zvlášť elegantní řešení. Ale je jediné, které je zároveň jak finančně ještě zvládnutelné, tak efektivní co do naplnění svého účelu, tedy zastavení přívalu vody při povodních. Žádný stát na světě by ekonomicky nezvládl vykoupit a přestěhovat stovky tisíc lidí, to prostě nejde. Ani různé návrhy na větší zprůchodnění koryta neuspěly. Všechny jsme v posledních deseti letech projednávali a jen opatření v Krnově by znamenala demolice stejného počtu nemovitostí v blízkosti řeky jako v Heřminovech, o nákladech na zvyšování všech mostů, přemístění komunikací ani nemluvě. A to mluvím jen o Krnově. A co další města dál dolů po řece? To přebagrujeme řeku v délce 100 kilometrů a přestavíme čtyři nebo pět velkých měst a dvacet vesnic proto, abychom zachránili jednu vesnici s 50 adresami? Proboha, vzpamatujme se! Je třeba vzít rozum do hrsti a nenechat sebou vláčet různými chytrolíny, kteří ani sami v Heřminovech nebydlí a pouze zde rozdmychávají negativní nálady. K čemu jinému než k jejich zviditelnění měl rockový koncert zneužitý svým názvem „proti přehradě" jinak sloužit? Pro oživení planých nadějí 250 obyvatel? A co když přijde někdo nejen v Krnově, ale také v Opavě, Kravařích, Ostravě, Bohumíně a zorganizuje megakoncert „pro přehradu", za naději pro 250 tisíc dotčených obyvatel? Na to člověk nemusí číst Krnovský deník, aby si uměl tato dvě čísla postavit proti sobě na pomyslné misce vah. Výsledek je už dávno jasný.