„Ještě jednou se tak alespoň na chvíli do těch časů vrátit. Mluvit ´s vyšší šarží´, projet se armádním vozem,“ přál si osmdesátník.

Jeho přání zaslechli pracovníci krnovského domova pro seniory a tak se objevilo na seznamu „Ježíškových vnoučat“. To je je charitativní projekt Českého rozhlasu. Tam si ho přečetla Lucie Friedrichová a zdálo se jí, že splnit toto přání bude v jejích silách. Oslovila ředitele Krajského vojenského velitelství Ostrava, plukovníka Jaroslava Hrabce. Ten neváhal a 18. prosince navštívil krnovský domov pro seniory i s nadrotmistrem Pavlem Pandolarovským, který se účastnil řady zahraničních misí.

Pan Josef úplně omládl, když zasedli k jednomu stolu u kávy společně s plukovníkem, nadrotmistrem a ´Ježíškovou vnučkou´ ve vojenské uniformě, která vše zorganizovala. „A proč jste vlastně u armády nezůstal, když se vám tam líbilo?,“ zeptal se seniora plukovník. „Armáda mě lákala od dětství, ale nemohl jsem v ní docílit úspěchu. Výška 160 centimetrů stačí leda tak aby vás vzali na základní službu, ale na vojenskou školu a zaměstnání taková postava není,“ odpověděl drobný muž.

„Já znám jednoho a tomu to vůbec nevadilo. Sloužil původně jako korsický dělostřelec a jmenoval se Napoleon Bonaparte,“ vtipkoval plukovník. „Já vím, hodně jsem o něm četl,“ pokračoval pan Josef, který kromě vzpomínání také sleduje výzbroj současné armády i její mise.

Po hodině povídání o jídle z ešusu, vycházkách, zbraních, cvičeních, rozdílech mezi mužstvem a důstojníky, o vojenské disciplíně a technice, vojáci panu Josefovi nabídli projížďku džípem. „Už se na to necítím, a bolí mě noha,“ zdráhal se pan Josef. Až poté, co byl ujištěn, že nemusí řídit, že mu nabízí sedadlo spolujezdce, nezaváhal. „Tak to bych byl moc rád,“ přikývl s dojetím v hlase.

Vojáci mu s úctou pomohli do kabátu, obětavě zapnuli knoflíky a venku mu pomohli přestoupit z vozíku do vysokého auta. Ježíškova vnučka Lucie si udělala s panem Josefem a důstojníky selfíčko. Těžko říct, kdo z nich byl v tu chvíli šťastnější.

Co je projekt Ježíškova vnoučata?

Charitativní projekt Českého rozhlasu, díky němuž mohou dárci splnit přání seniorům žijícím v domovech. Domov pro seniory Krnov má v současné době splněných 155 vánočních přání seniorů. A co si přáli? Různé věci. Jako například dort se šlehačkou, kufřík s nářadím pro pánský klub a také předplatné Bruntálského a krnovského deníku.

Nejedná se jen o dárky různé hodnoty, ale také o nezapomenutelné splněné zážitky.

K dárkům osobním pro jednotlivé seniory patří například televize se sluchátky, zlatý řetízek, ručníky, vánoční ozdoby, lampičky, oblečení, cukrovinky, knížky, kalendáře, kosmetika nebo květiny. Zajímavým dárkem jsou různá předplatné pro jednotlivé seniory jako je časopis 100+1, Krnovský deník nebo deník Právo. Dokonce má jedna ze seniorek slíbený velký dort se šlehačkou.

K dárkům společným pro všechny seniory patří například hudební nástroje (xylofon, tibetská mísa, africký buben, hudební žáby) pro skupinové hudební chvilky, relaxační a masážní pomůcky pro relaxační aktivity a vybavení místnosti k tomu určené (masážní oleje, lávové lampy, hřejivé deky, dekorativní polštářky, CD přehrávač), obrázky s motivem jídla na výzdobu společných prostor malých jídelen, kufřík s nářadím pro pánský klub, pomůcky pro cvičení klientů (tenisové míče, petanq, speciální míče pro cvičení aj.) nebo hry pro společenské aktivity v klubovnách (bingo, velké karty, hra Jak to tenkrát bylo) či staré filmy na filmové promítání. Hezkým dárkem je také šampaňské či slivovice pro seniory na oslavu Nového roku. Dokonce nám jedno vnouče zakoupilo také nové retro rádio do naší vzpomínkové místnosti. Účelnými dárky jsou potom fusaky, pláštěnky a kapsáře na invalidní vozíky, které nám pomohou zlepšit péči o naše seniory při nepřízni počasí či výletech.

Dárky jako zážitky jsou krásné. K těmto splněným přáním patří návštěva divadla nebo bazénu či setkání s vojenským plukovníkem a projížďka vojenským vozidlem. K zážitkům ještě v teplých měsících budou přidány plněné přání jako návštěva ZOO, rodného města jedné seniory nebo taneční lekce pro seniory celého domova.

Projekt je v předvánoční čas hezky koncipován. Senioři mají z dárků velkou radost. Dárci jsou navíc z celé České republiky, někteří přicházejí osobně, jiní využívají zásilkovou službu. Často posílají krásná Vánoční přání. Dárků je nepřeberně mnoho a jsou tak rozdílné, že není možné všechny vyjmenovat. Srdečné poděkování patří určitě všem Ježíškovým vnoučatům, protože každý dárek vykouzlí úsměv na tvářích našich seniorů a to je neocenitelné.

Vánoce na bruntálském zámku.
Půvabné Vánoce na bruntálském zámku