Horská služba v Jeseníkách vyhlásila na základě pátečního měření třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. 

„Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná je volba bezpečné trasy. Rozhodně doporučujeme všem návštěvníkům hor pohybovat se jen po vyznačených trasách,“ řekl lavinový preventista z Jeseníků Jiří Hejtmánek.

Havárie mezi Libinou a Hrabišínem v úterý 31. ledna.
Fiat u Libiny letěl na střechu, řidičku vezli do nemocnice

V Jeseníkách leží v nadmořské výšce 1300 metrů okolo sedmdesáti centimetrů sněhu. Za posledních 48 hodin připadlo čtvrt metru nového prachového sněhu. Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více. Vrstva sněhu napadla na promrzlý a tvrdý povrch, na kterém se může snadno utrhnout.

„Na hřebenech dnes panovalo převážně zatažené počasí s mírnou mlhou, středně silným větrem a teplotou kolem minus osmi stupňů,“ popsal páteční počasí v Jeseníkách Jiří Hejtmánek. Uvolnění laviny je při třetím stupni lavinového nebezpečí možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možné je i samovolné uvolnění velkých lavin.

„Třetí stupeň lavinového nebezpečí představuje značné nebezpečí. Sněhové profily v Jeseníkách vykazují nízkou stabilitu, takže nedoporučujeme lidem vstupovat na svahy nad třicet stupňů sklonu a být celkově velmi opatrní. Žádný lavinový svah v Jeseníkách neprotíná značená turistická cesta, takže nejlépe se turisté vyvarují lavinovému nebezpečí tím, že se budou pohybovat skutečně pouze po značených cestách. Lavinové nebezpečí je zcela reálné a je třeba se mít na pozoru,“ uzavřel náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Ledová kalamita v Zálesí u Javorníka v úterý 31. ledna 2023.
"Bojovali jsme tu o život." Námraza donutila obyvatele Rychleb k evakuaci

Nehody v celém kraji

Sněžení v pátek zkomplikovalo dopravu na silnicích. Nákladní auta měla problém vyjet Červenohorské sedlo nebo stoupání u větrných elektráren u Ostružné.

Větší množství nehod řešili od rána hasiči, v kraji například na D1 k Lipníku nad Bečvou, v Olomouci, Uničově nebo Horní Loděnici.

„Zasahovali jsme u Olšan na Šumpersku u nehody osobního auta, u Postřelmova byl vůz po smyku v příkopu. V České Vsi jsme řešili převrácený kamion. Zasahovali jsme také u Palonína na D35, kde jsme řešili nehodu osobního auta a nákladní cisterny,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.