Letošní gastronomický festival tradičních jídel Jeseníků ve vybraných restauracích trvá od 20. června do 30. září.

„Jeseníky jsou regionem s přetrhanými tradicemi, proto je původní jesenická kuchyně směsicí německé, slezské, moravské i polské kuchyně," uvedla Tereza Schreiberová, předsedkyně občanského sdružení Jeseníky přes hranici, které třetí ročník kulinářského festivalu Chuť Jeseníků odstartovalo.

Menu sestavovali šéfkuchaři festivalových restaurací. Vycházeli přitom ze souboru původních receptů, které posbírali historici nebo byly nalezeny v sešitcích babiček na půdách. „Loni se do akce zapojilo na tři desítky restaurací, letos jich máme devět. Vybírali jsme především certifikované restaurace nebo ty, na které nás upozornili jejich hosté a my jsme si ověřili jejich kvalitu," zdůraznila Tereza Schreiberová.

V menu vybraných restaurací najdete skutečné gastronomické zážitky: Vepřová kotleta s černou aronií, hovězí se šípkovou omáčkou, pošírované hrušky v bezovém rozvaru, slepičí kyselice, tvarohové knedlíčky plněné pečenými jablky posypané strouhankou a přelité kysanou smetanou, kotleta s jeřabinovou omáčkou, vařený hovězí jazyk s rozinkovou omáčkou, masové knedlíčky v nudlovém těstě, salátek z pečené kachny, slezské tvarohové knedlíčky s jablky, sacher dort a mnoho dalších dobrot.

Po celou dobu trvání festivalu to znamená do konce září budou restaurace nabízet tříchodové menu, které bude představovat tradiční jesenické recepty.

„Zveme všechny, aby přišli ochutnat skvělou jesenickou kuchyni. Láska prochází žaludkem, a tak věřím, že i díky jídlu si můžete zamilovat Jeseníky," pozval hosty Tomáš Drápal, majitel restaurace Relax centrum Kolštejn.

Gastrofestival Chuť Jeseníků

Relax centrum Kolštejn, Branná
Pivnice Holba, Šumperk
Kavárna PředMěstí, Šumperk
Restaurace Arte, Šumperk
Vila Elis, Jeseník
Wellness hotel Diana, Velké Losiny
Motorest Permoník, Sobotín
Hotel Slunný dvůr, Jeseník
Hotel Slunce, Rýmařov