Od roku 2009 do letošního roku se podařilo podat Místní akční skupině MAS Hrubý Jeseník sedmačtyřicet projektů. „Ekonomický přínos MAS Hrubý Jeseník se dá přesně vyčíslit," řekl bruntálský starosta Petr Rys (BRUNTÁL 2010). Díky projektům MASky se podařilo přinést do bruntálského okresu dvacet jedna milionů korun. Aby mohla MASka v Bruntále zůstat, bylo nutné, aby s tím souhlasili bruntálští zastupitelé.

Se starostou v čele

Se zařazením správního území města do působnosti MAS Hrubý Jeseník pro období 2014 až 2020 vyjádřilo souhlas jednadvacet zastupitelů.

„Byla to jedna z podmínek, co musela MASka splnit, pokud chtěla pokračovat v novém rozhodovacím období," vysvětlil zastupitel František Struška (ČSSD), který je zároveň předsedou MAS Hrubý Jeseník. Město Bruntál díky souhlasu zastupitelů může čerpat další finanční prostředky na svůj rozvoj.

MAS Hrubý Jeseník sdružuje třiatřicet členů: třináct je obcí, deset neziskových organizací. Dále jsou členy podnikatelé, fyzické osoby i školy. „Předsedou MASky jsem jako fyzická osoba. Byl jsem tehdy bruntálským starostou, když se Maska zakládala. Předsedou bych se měl stát i v dalším období starosta Města Bruntál. Měl bych být vlastně takovým spojovacím článkem pro vzájemnou spolupráci," konstatoval František Struška.

Peníze na novou kašnu i náměstí

Město Bruntál zastává v MAS Hrubý Jeseník vůdčí roli. Jen namátkou z projektů, které se daří nebo podařilo v jeho ulicích díky spolupráci s MASkou realizovat: šlo o pořízení kašny, která je dominantou náměstí Míru. Nebo o rekonstrukci Zámecké ulice v centru města, náměstí 1. Máje nebo o výstavbu nového náměstíčka u kina Centrum.

Obyvatelé města se mohou těšit na další výsledky spolupráce radnice s MASkou.