„Já už prostě nikdy v životě nebudu do ničeho kandidovat. Ani na předsedu myslivců. Mandát v Senátu mi vyprší v mých čtyřiašedesáti letech. Být dvaadvacet let v politice, to už máte všeho plné zuby. Zbytek života chci strávit úplně jinak," řekl Palas v rozhovoru v roce 2012 s tím, že se těší, jak si po odchodu z politiky užije vycházky do přírody, nordic walking s manželkou, batůžkem a svačinou, kterou si vychutná někde v lese na pařezu.

Pro nás, které Jaroslav Palas v politice zastupoval, je to příležitost ohlédnout se za jeho kariérou a zamyslet se, jaký dojem zanechala. Volili jsme dobře?

Jaroslav Palas v politicečlenství ve straně:
komunistická strana (KSČ a KSČM) 1981–1994
ČSSD 1995–2012

poslanec parlamentu ČR: 1993–2004
ministr zemědělství: 2002–2005 ve Špidlově a Grossově vládě
hejtman: 2008–2012
senátor: 2010–1016, (volen za ČSSD, 2012–2016 bezpartijní za SPO Zemanovci)

.Zdroj: .

Ohlédnutí za Palasovou érou

Vzpoura proti Zaorálkovi

Před senátními volbami v roce 2010 se hejtman Jaroslav Palas vzepřel místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi s tím, že mu nehodlá vysvětlovat, kde vzal desítky milionů na stavbu penzionu v Ludvíkově."Není to můj šéf," řekl tehdy o Zaorálkovi Palas.

Také krajské opoziční zastupitele zajímalo, kde Palas vzal tolik peněz, tak svolali mimořádné zastupitelstvo. Zastupitelé za ČSSD a KSČM si ale nepřáli, aby někdo před volbami kladl hejtmanovi Palasovi nepříjemné otázky ohledně financování penzionu v Ludvíkově. Neschválili program jednání a bylo po šlamastyce.

.Zdroj: .

„Snaha o mimořádné zastupitelstvo je typickou ukázkou předvolební kampaně ODS před druhým kolem voleb do Senátu," komentoval to Palas, který senátní volby s přehledem vyhrál. Nejlepší volební výsledek zaznamenal ve Slezských Pavlovicích, kde získal 94,28 procenta hlasů.

Senátor Palas nedokázal původ peněz vysvětlit nejen politikům a věřejnosti, ale dokonce ani policii. Ta zjistila, že stavba v Ludvíkově je minimálně o deset milionů dražší, než si manželé Palasovi mohli legálně vydělat a našetřit, ale to samo o sobě ještě není trestný čin.

K největším zásluhám senátora Palase patří to, že dokázal zákonodárcům názorně vysvětlit potřebu zákona o prokazování původu majetku.

Bruntál proti Paroubkovi

Na ministerstvu zemědělství Jaroslav Palas skončil v roce 2005 s nástupem nového premiéra Jiřího Paroubka. Před parlamentními volbami v roce 2006 ČSSD vyřadila Palase z kandidátky kvůli aféře Setuza. Paroubek se navíc nechal slyšet, že podle něj se Palas jako ministr zemědělství neosvědčil.

„V žádném případě se nevzdám," vzkázal Palas svému stranickému šéfovi Paroubkovi do Prahy a podpořila ho v tom také jeho mateřská organizace. „Naši kandidáti, kteří byli navrženi za okres Bruntál, jsou kvalitní a stojíme za nimi," zastal se Palase proti Paroubkovi předseda bruntálské ČSSD Ladislav Velebný.

Po průšvihu ve volbách 2006 se Palas z vysoké politiky na čas někam ztratil. Novinářům neodpověděl na otázku, čím se živil do roku 2008, když se mu podařil comeback v krajských volbách a stal se hejtmanem.

.Zdroj: .

Vyhořelé palivo Gross

Ministr zemědělství Jaroslav Palas ke svému premiérovi a stranickému šéfovi Stanislavu Grosssovi nebyl příliš loajální. V roce 2005 bruntálská organizace ČSSD vyzvala předsedu strany Stanislava Grosse, aby odstoupil. Konkrétně to navrhl Jaroslav Palas, který nazval Grosse „vyhořelým palivem".

„Stanislav Gross maří práci Jiřího Paroubka. Konečně k čemu nám je takový předseda strany, který ani nemůže být ve volbách lídrem své vlastní strany," poznamenal Palas na účet zkompromitovaného Grosse, ale Paroubka tím moc nepotěšil. „Poškozuje celou sociální demokracii," řekl premiér Jiří Paroubek o Palasovi a připomenul jeho kauzu Setuza.

„Nevím, z čeho Jiří Paroubek vychází, já vlastníky Setuzy neznám, nikdy jsem s nimi nejednal," bránil se tehdy Palas.

Změna k lepšímu: komunisté

Jaroslav Palas vystudoval nejen vinařství v Bulharsku, ale také získal kvalitní politické vzdělání na Večerní univerzita marxismu-leninismu (VUML). V komunistické straně byl od roku 1981. V roce 2008 vyhrál krajské volby za ČSSD pod heslem „Změna k lepšímu".

Uzavřením koaliční dohody mezi ČSSD a KSČM se mu podařilo poprvé v polistopadové historii dostat komunisty k moci na krajské úrovni. Ve funkci hejtmana na sebe upozornil v roce 2009, když společně s komunisty předložil návrh na plošné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

V oblasti zdravotnictví byl nejvýznamnější plán hejtmana Palase na sloučení sedmi krajských nemocnic do jednoho celku. Nakonec nedokázal o prospěšnosti takového kroku přesvědčit ani vlastní krajské zastupitele z ČSSD.

.Zdroj: .

Sobotko, hleď si svého!

Jaroslav Palas se v ČSSD řadil k haškovskému a zemanovskému křídlu a s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou se neměli moc rádi. Sobotka se dostal do přímého sporu s hejtmanem Palasem v roce 2011 kvůli chystanému pronájmu nemocnice v Novém Jičíně.

Sobotka Palasovi připomněl usnesení vedení ČSSD, které krajským politikům zakazuje nemocnice pronajímat. „Znovu žádám hejtmana Palase, aby dodržoval program ČSSD," uvedl Sobotka. Hejtman odpověděl, že takové veřejné invektivy oslabují Sobotkovu způsobilost vést stranu.

„S veškerou naléhavostí tě žádám, abys zanechal neodůvodněného a nekvalifikovaného vměšování se do rozhodování orgánů Moravskoslezského kraje," napsal Palas Sobotkovi.

Spřízněné duše Hašek a Zeman

Jaroslav Palas měl dobré vztahy s Milošem Zemanem a Michalem Haškem. Když kraje v čele s Palasem pohrozily státu žalobou kvůli příspěvkům na regionální železniční dopravu, mělo to za následek vyhazov Jaroslava Palase z dozorčí rady Českých drah.

Tehdy mu přispěchal na pomoc kolega hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek, který pohrozil Petru Nečasovi žalobou na stát kvůli odvolání Palase. Palas se s mateřskou ČSSD definitivně rozešel v roce 2012.

Miloš Zeman na tiskové konferenci oznámil, že mu hejtman Jaroslav Palas věnoval na prezidentskou kampaň padesát tisíc korun, přestože je stále členem ČSSD, která má vlastního kandidáta.

.Zdroj: .

Slabost pro rychlá auta

O Jaroslavu Palasovi je známo, že má slabost pro rychlá výkonná auta, hlavně značky Audi. V roce 2004 se vůz Audi s ministrem Jaroslavem Palasem řítilo po dálnici D1 směrem na Brno rychlostí přes 230 kilometrů za hodinu. Se zapnutým majáčkem a sirénou spěchal na seminář o vinohradnictví v Evropské unii v Hustopečích.

Palasův bývalý poslanecký asistent Jakub Horáček z Krnova zatím novinářům nevysvětlil, proč jeho firma Harke v roce 2014 prodala rodině Palasových zbrusu nové luxusní Audi RS 7 Sportback s více než půlmilionovou slevou.

Svou krnovskou senátorskou kancelář si Palas zřídil právě v areálu Horáčkovy firmy a platil jí měsíčně z rozpočtu Senátu 24 200 korun. V závěru své senátorské éry se Palas proslavil tím, že petičnímu výboru zabavil petici, která žádala odvolání Jakuba Horáčka z dozorčí rady Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK).

Myslivecká kuchařka

Jaroslav Palas byl nejen politik, ale také vášnivý myslivec, který své gastronomické umění shrnul v knize Myslivecká kuchařka. V roce 2005 se Jaroslav Palas stal předsedou Českomoravské myslivecké jednoty ČMMJ. Do funkce byl nominován okresní organizací ČMMJ Bruntál.

Stal se tak nejvyšším šéfem 95 tisíc českých myslivců. „V České republice je zhruba šest smrtelných úrazů při lovu ročně," odpověděl Palas na otázku, kolik myslivci zastřelí lidí.

.Zdroj: .

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Chcete pravdu?

Možná si vzpomenete, jak se v lednu senátor Jaroslav Palas dostal do křížku se svým potenciálním nástupcem Ladislavem Sekaninou. Sekanina tvrdí, že Palas ukradl z jeho trafiky petici i s podpisovými archy, a Palas zase tvrdí, že Sekanina lže, protože mu žádné podpisy nevzal.

Protože policie nemá důkaz, jak to bylo doopravdy, je tu výzva pro amatérské detektivy: který z těchto dvou vážených politiků lže? Evidentně oba mít pravdu nemohou.

Vraťme se ale na začátek. Krnovští radní z auditu Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK) vyčetli, že musí snížit počet jednatelů ze tří na jednoho. Pak se zachovali jako naprostí diletanti. Aniž by se poradili v zastupitelstvu nebo si aspoň ověřili, zda auditor opravdu navrhl tak drastické řešení, omylem odvolali všechny tři jednatele KVaK, kteří městskou firmu řídili dvacet let.

Auditor se nestačil divit, jaké kryptogramy radní rozluštili mezi řádky jeho zprávy, protože vědomě jim nic takového nedoporučil.

Ladislav Sekanina se velmi dobře zhostil své role opozičního zastupitele, když inicioval petici za vodu. Bylo to formulováno trochu kostrbatě, ale hned po prvním přečtení petice mi bylo jasné, že signatáři volají k zodpovědnosti městskou radu a dozorčí radu KVaK, která má garantovat věcnou správnost informací pro rozhodování radních.

Také já jsem byl jako občan Krnova šokován bezprecedentním neprofesionálním rozhodnutím rady, tak jsem to v trafice U fajfky rovnou podepsal.

Byly asi tři hodiny. Dvě hodiny po mém odchodu přišel do trafiky senátor, který v textu petice rozluštil kryptogram: slova „privatizace" a "Palas". Možná Palas v trafice ukradl podpisy, ale možná mu křivdíme a chudák byl křivě obviněn.

Když petiční výbor donesl petici za vodu na radnici, bylo pod ní 3300 podpisů. Stačí je překontrolovat. Pokud je mezi nimi mé jméno a autogram, Palas mluví pravdu. Pokud můj podpis chybí, mluví pravdu Sekanina.

Ještě je tu ale třetí možnost. Někdo se mýlí, ale svou pravdu si vsugeroval tak, že jí sám věří. Asi jako Miloš Zeman, který upřímně věří bludu, že četl Peroutkův článek Hitler je gentleman.

Nepátrejme po tom, kdo lže a kdo říká pravdu. Bude to tak lepší.

.Zdroj: .