Zámek v Janovicích se přes léto opět stane místem konání výstav a kulturních akcí. Slavnostní zahájení zámecké sezony se uskuteční v sobotu 9. června, návštěvníci se mohou těšit na řemeslný jarmark, výtvarné workshopy, keramickou dílnu s pecí, lesní pedagogiku, občerstvení, deskové hry, předení na kolovrátku a mnoho dalšího.

Program slavnostního zahájení začne v 11 hodin jarmarkem a potrvá až do večera. Na pořadu jsou vystoupení dětí, rýmařovské základní umělecké školy, divadelníků i hudebních skupin. Návštěvníci uvidí expozici loutek na téma Rýmařovské pověsti, expozici řemesel Nedělní školy Stránské, Kouzelné Buřinky, výstavu výtvarných prací školek a škol Rýmařovska, keramického kroužku SVČ Rýmařov, výstavu obrazů Miroslava Morávka a výstavu fotografií Petra Šimčíka Zákaz vstupu.

Právě výstava Zákaz vstupu i rozšířená prohlídková trasa zavede diváky do jinak nepřístupných míst janovického zámku. Čtyři desítky velkoformátových fotografií míst, kam je veřejnosti vstup zakázán, představí ucelené prostory i detaily zákoutí zámku.

Loupežník Hotzenplotz má na osoblažském náměstí sochu, aby se jeho fanoušci měli u čeho fotit. Hotzenplotz se Osoblaze odvděčil tím, že přepadl vlak plný turistů a pár aut.
Loupežník Hotzenplotz láká turisty do Osoblahy. Má s ní společné jméno

„Fotografie Petra Šimčíka zachycují různá témata, která se zámkem i jeho historií prolínají – řemeslnou zručnost, příběhy i absurditu komunistického režimu. Výstava včetně artefaktů z nepřístupných míst zámku je zasazena do prostorů, které byly doposud veřejnosti uzavřeny a nově tak otevíráme další prohlídkovou trasu,“ popsala novinku letošní zámecké sezony Růžena Zapletalová, ředitelka Městského muzea Rýmařov.

Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 9. června ve 12.30 hodin. Výstava fotografií bude na zámku v Janovicích k vidění až do 30. září v otevírací dny zámku: úterý, čtvrtek, sobota.
Janovický zámek čeká ještě jedna podstatná změna, jeho převod z Ministerstva vnitra ČR na Národní památkový ústav. To otevře cestu k jeho většímu využití.

Město Rýmařov tu bude mít dále k dispozici oddací síň a celé zázemí pro konání svateb. Počítá se zde s expozicemi a výstavami trvalejšího charakteru, a zřízením prohlídkových tras, bytem pro kastelána a také místem pro výuku a vzdělávání dětí včetně ubytování.

Důlní propadlina Žebračka u Zlatých Hor.
Propadlinu Žebračka zpřístupní turistům