Má dnešní mládež zájem o společné víkendové akce a tábory?

Víkendové akce máme většinou naplněny. Dokonce bych řekla, že je větší zájem než kolik míst můžeme nabídnout. Tábory pořádáme zejména v létě, ale i v průběhu ostatních prázdninových dnů v roce. To jsou takzvané příměstské tábory, o které bývá zpravidla také velký zájem. Vloni byl o tábory o trošku menší zájem než dřív. Rodiče často nemají na tábor pro děti peníze.

Co se na takových táborových akcích vlastně děje, čím jsou pro mladé lidi tak zajímavé?

O děti se na těchto táborech starají naši dobrovolní spolupracovníci a také interní zaměstnanci, kteří se na tyto tábory připravují pečlivě po celý rok. Chodí pravidelně pomáhat na akce pro děti, jsou po celý rok pro práci oddílového vedoucího nebo instruktora připravováni. Jsou proto schopni připravit takový program, který je přitažlivý a zajímavý. Na každém táboře našeho Střediska volného času hrají účastníci oblíbenou celotáborovou hru, vždy na jiné téma. Součástí táborů jsou zajímavé výlety, hry v přírodě, včetně nočních. A co je důležité výborná kuchyně.

Nebojíte se, že se do řad instruktorů vmísí někdo, kdo by mohl dětem ublížit?

Je přímo povinné, aby měli všichni zaměstnanci tábora potvrzení od lékaře, že jsou schopni s dětmi pracovat. A nejen to, naši lidé jsou prověřování po celý rok. Nikomu sice do hlavy nevidíme, ale mohu ubezpečit rodiče, že se žádný podobný případ u nás nikdy nestal. Sama s dětmi na toto téma pravidelně hovořím, upozorňuji, aby se mi nebály s čímkoliv svěřovat.

Probíhají víkendové akce a tábory i nyní, když je ještě sníh?

Tento týden proběhne asi pro třicet dětí víkendová akce v Malé Morávce se zajímavým programem. O dalších společných setkáních budeme informovat i nadále na internetových stránkách střediska, ale i v lokálním tisku.

Co byste doporučila rodičům při výběru víkendového pobytu nebo tábora pro děti?

V první řadě by měli mít rodiče reference od známých. Měli by pouštět děti výhradně s prověřenou organizací, která musí dodržovat přísná pravidla a režim. Není rozhodující ani tak místo pobytu, ale spíše programová náplň a personál tábora.