Především se snaží o to, aby bruntálská tělovýchovná jednota pod jeho vedením fungovala, aby si její členové pořádně protáhli tělo, a při tom se snažili dosáhnout co nejlepších výsledků a úspěchů pro reprezentaci města Bruntálu v Česku i v cizině. A že těch úspěchů za pětadvacet let fungování jednoty není málo.

Pětadvacet let, to není málo. Jak to tehdy v roce 1988 všechno začalo?

Ustavující schůze se konala 2. prosince 1988 v restauraci Máj na Nádražní ulici v Bruntále, což bylo před rokem 1989 dosti revoluční. Začínali jsme v počtu devětapadesáti řádných členů s tím, že během roku jich přišlo dalších čtyřicet tři. Mnozí z nich váhali, zda vstoupit, protože bylo zvykem tehdy spíše organizace jako socialistické slučovat než rozdělovat. No a v roce 2012 už počítáme naši základnu na sedm set devadesát sedm členů.

Za čtvrt století se tedy podařilo členskou základnu stabilizovat?

Věřím, že jsme si svou prestiž vydobyli. Daří se nám pořádat mistrovství i masovější akce pro veřejnost, jako je například Večerní běh Bruntálem. Je to svým způsobem takový fenomén, protože se koná již čtyřicet let. To je naprostý unikát. Sedmnáct let pořádáme mezinárodní žákovský turnaj v kopané, na který jezdí účastníci ze sedmi států.

Uspořádali jsme několik mistrovství ČSSR a ČR v přespolním běhu a vyhlašovali nejlepší atlety ČR. Z TJ Olympia Bruntál se tedy stává, dá se říct, světová značka. I proto musíme blížící se výročí založení pořádně oslavit.

Chcete prý na II. reprezentační ples sportovců, který pořádáte 26. ledna 2013, pozvat trenéra Realu Madrid, je to pravda?

Portugalce Josého Mária dos Santos Félixe Mourinha jsme skutečně oslovili a osobním dopisem už v dubnu pozvali. Mourinho se narodil 26. ledna 1963, takže v tento den bude slavit kulaté narozeniny, padesátku. Zda přijede, to není vzhledem ke stávajícím výsledkům Realu Madrid jisté. Mourinho nikdy v Česku zatím nebyl, tak se necháme překvapit.

Pozvali jsme ho i s manželkou a chceme mu ukázat Prahu, Karlovu Studánku i Praděd. Přinejhorším nás třeba pozdraví z obrazovky telemostu. Stejně jako před pěti lety, když jsme oslavovali dvacet let vzniku, chceme uspořádat gala večer a na tento pozvat i všechny bývalé členy, kterým poděkujeme, a předáme i medaile a ocenění.

TJ Olympia Bruntál dostala darem nový znak. Je jeho autor opět stejný?

Tvůrcem obou znaků, i všech jeho variant, z nichž jsme vybírali, je Jožka Molnár a graficky ho připravil David Klimeš. Nové logo bude naší vizitkou a součástí našich propagačních materiálů od příštího roku. Brzy je představíme.

Říká se, že mladí lidé trpí nechutí ke sportu. Platí to i v Bruntále?

Vždy se jen smutně usmívám, když někdo tvrdí, že mladí nemají o sportování zájem. Situace rozhodně nijak katastrofální není. Spíš nám chybí trenéři a peníze. Mladých sportovců je u nás dost. U nás je to dvacítka atletů nebo víc než šedesát mladých fotbalistů. Máme oddíly žactva i přípravky dorostu. Celkem dochází i s ostatními do oddílu víc než stovka dětí.

Nebudeme si ale zastírat, že jsou v Bruntále tři fotbalové kluby…

Ano, vím, ale toto se podepisuje jen na výsledcích.

Jak tomu máme rozumět? Neexistuje snaha tyto oddíly spojit v jeden?

To už jsme se dostali ale od tématu oslav někam jinam, Ale nevadí. Řeknu vám svůj pohled. Ano, mnoho lidí říká, aby se Olympia se Slavojem a Juventusem spojila. Na jedné straně se při počtu tří oddílů v tak malém městě síly tříští. Juventus má určitě nejméně pět mládežnických mužstev, Slavoj a Olympia také. To už je patnáct. Pokud dáme tyto týmy dohromady a z nich vybereme nejlepší hráče, budeme možná kopat žákovskou divizi. Ale co budou dělat ti ostatní?

Někdo navrhuje vytvoření záložních B-klubů. Kdo bude z těch mladých kluků hrát za nějaké béčko, nespokojeni budou jak ti kluci, tak i jejich rodiče, kteří sport potomkům často financují. Vždycky se totiž v týmu najde někdo, kdo si myslí, že má výkonnost lepší než jeho spoluhráči, a když ho potom nezařadí do A-týmu, jsou frustrovaní.

Na druhé straně problém by nastal třeba i s tím, kde hrát. Všechna mužstva hrát na jednom městském pažitu nemohou, a nejen kvůli termínům, které by mohly kolidovat. Při trénincích a zápasech všech mužstev na jednom hřišti by dostal povrch pořádně zabrat. A když naprší, je po trávě. Když spočítáme utkání žen, mužů, dorostu a žáků našich tří městských klubů, je to téměř devadesát utkání na jaře a devadesátka na podzim.

K tomu tréninky. Ve městě máme jen jedno hřiště a jednu umělku. Takže jsme rádi, že má v Moravském Kočově Olympia dvě hřiště. Ale nebráníme se určitě jednání a dohody o spolupráci. Musíme s tím ale opatrně a pomalu. Také se mi nezdá logické rušit či slučovat dobře fungující klub, jako je Olympia.

Dále si musíme uvědomit, že pokud také ale chceme, aby se v Bruntále hrála nejméně divize mužů, bude potřeba pro toto mužstvo alespoň milion. I kdyby byl jen jeden tým, musel by se stávající kádr totiž hodně posílit. Jednání ale proběhnou, jak jsem byl informován, z iniciativy radnice a všech týmů co nejdříve.