Kuřáci, kteří se svého zlozvyku chtějí zbavit se ve středu 11. listopadu mohou vydat do pavilonu C v krnovské nemocnici. Sídlí tam plicní ambulance, kde zdravotníci rádi poradí všem, jak přestat kouřit. I těm, kteří to již několikrát neúspěšně vyzkoušeli.

„Naše plicní oddělení patří k nejmodernějším v kraji. Bylo vybudováno za téměř 30 milionů korun a je vybaveno špičkovými přístroji. Navíc dokážeme závislým na tabáku poskytnout i podporu dalších oddělení, například psychiatrické ambulance," uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Centrum pro odvykání kouření

Přímo na plicním oddělení funguje Centrum pro odvykání kouření, které už osm let zaznamenává výborné výsledky.

„Chceme poskytnout naše odborné rady širší veřejnosti. Proto jsme se rozhodli i pro rozsáhlou kampaň. Lidé obdrží v nejbližších dnech do schránek informační leták, který jim poradí, jak začít s odvykáním kouření a kde a kdy mohou naše specialisty navštívit," doplnil Václavec.

Tým plicního oddělení v čele s primářkou Evou Pončovou nabídne kuřákům odbornou pomoc a konzultaci i prohlídku poradny a ambulancí. „Očekáváme, že zájem bude značný, vzhledem k tomu, že se pacienti sami zajímají o rady v rámci plicní ambulance.

Tabáková závislost je téměř pro každého kuřáka velký problém. Bez pomoci lidé v drtivé většině případů nejsou schopni škodlivého návyku zanechat," konstatuje primářka plicního oddělení Pončová.

Pomoc poskytnutá v poradně je individuální. Každému zde určí, zda lze jeho závislost řešit pomocí psychologického působení terapeuta nebo pomocí farmakologické léčby. „Na dni otevřených dveří si budou moci příchozí vyzkoušet oxymetrii, měření kyslíku v periferní krvi a měření kysličníku uhelnatého ve vydechovaném vzduchu, které určí stupeň závislosti na tabáku," dodává primářka Pončová.