Podle mykologů při současných třicítkách však houby brzy zajdou i tam. Na vývoj nových plodnic je totiž potřeba nejen vlhko, ale také přes den ideálně jen pár stupňů nad dvacítkou.
Čeští houbaři se dělí se o své zkušenosti na webu www.nahouby.cz. Nejkrásnější snímky a převážně pozitivní zkušenosti posílají z Jeseníků.
Houbařka Petra například popsala, jak to v současnosti vypadá v lesích v okolí Karlovy Studánky: „Donesla jsem sice košík, nicméně o žně se rozhodně nejednalo. Chtělo to nachodit pár kilometrů a v lese strávit pět hodin. Doufala jsem, že po deštích bude v lese vlhko, ale není. Naopak většina hub nesla známky sucha a nynější horký týden tomu moc nepomůže.
Našla jsem deset hřibů smrkových. Ze suchohřibů jich v lese bylo již dost plesnivých. Dále pěkné lišky, holubinky kolčaví a mandlové, pár růžovek, hřiby peprné, jeden kozák, nějaký ten klouzek, babky, ryzce černohlávky a smrkové,“ zrekapitulovala Petra svůj úlovek.
„Protože u nás na Zlínsku neroste vůbec nic, udělal jsem si výlet do Malé Morávky. Nakonec toho bylo dost,“ potvrdil pozitivní zkušenosti z Jeseníků další houbař, který svůj příspěvek doplnil snímky osamělých hřibů i celých skupinek.
Podle mykologa Jiřího Polčáka jako by lidé o prázdninovém volnu zapomínali na to, že konec července a začátek srpna je obdobím, kdy konzumní houby ještě téměř nerostou.
„Pokud někde více zaprší, tak něco vyroste, ale na houbařskou sezonu je brzy. A při současných teplotách? To je po houbách,“ reagoval. Konzumní houby při teplotách kolem 30 stupňů Celsia vůbec nevytvářejí plodnice. Na to je potřeba do 15 stupňů přes noc a přes den mírně nad 20.
Podle něj v lesích a hlavně na jejich okraji je v současnosti možné najít hřib smrkový, hřib kovář nebo koloděje.
Kdo nyní vyrazí do lesů na Opavsku, nejspíše se vrátí s prázdným košíkem. „Nějaké drobnější druhy rostou mimo les, v travách a podobně. Narazit lze na límcovky nebo pečárky. Aktuální počasí růstu hub opravdu neprospívá,“ potvrdil slova svého kolegy opavský mykolog Vít Balner.