Kdo si chce na zimu nasušit zásoby hub, může s klidem vyrazit do Jeseníků, je jich tu plno. Dokázaly to plné košíky těchto lesních plodů, které v sobotu 11. září nosili k chatě Pepova bouda ve Filipovicích závodníci. Ti se už potřetí utkali o titul mistra České republiky ve sběru hub na klání zvaném Filipovické p(í)chavce.

K Pepově boudě zamířilo v sobotu dopoledne třiatřicet houbobranců, kteří se po zaregistrování mohli vypravit na kterékoliv místo v Jeseníkách, zpět se však museli vrátit v tříhodinovém limitu. O vítězi nerozhodoval jen počet nasbíraných hub. „Odborná porota hodnotí druhové složení, estetický dojem, kuriozity a také velikost úlovku. Mínusové body naopak dostávají soutěžící, když přinesou nejedlé a jedovaté houby,“ vysvětlila pravidla Jaroslava Švecová z penzionu Pepova bouda.

Na houbobraní se do Filipovic sjeli mykologičtí nadšenci z celé republiky a nachozených kilometrů nelitovali. „Jsem houbař šílenec. Teď jsem tady v Jeseníku v lázních na léčení a každý den lítám po lese, jenže nic nenacházím, a to jsem si hned první den koupila sušičku. Teď ji využiji, protože se mi podařilo nasbírat tři čtvrtě košíku,“ řekla pyšně Julie Wolfová z Ostravy.

Pořadatelé si pro hodnocení přizvali známého přerovského mykologa Jiřího Polčáka, který se staral také o to, aby nemohli zvítězit podvodníci. „Mykolog pozná, jestli je houba z Jeseníků nebo odjinud. Zda je čerstvá nebo nasbíraná předchozí den, či vylovená z mrazáku. I takové případy jsme už měli,“ usmála se Švecová.
Polčák s sebou přivezl desítky hub, aby na výstavě předvedl, jaké bohatství ukrývají jesenické lesy. Nezapomněl však ani na jedovaté houby. „Jeseníky jsou na tom v tomto období dobře. Houby teď rostou hlavně ve smrkových lesích. A ještě porostou. Je vlhko a má být teplý říjen, takže se houbaři mají na co těšit,“ řekl Polčák.

(dk)