Krajská veterinární správa vyhlásila mimořádná opatření kvůli nebezpečné nákaze včelího moru. Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza, která postihuje larvy zavíčkované v plástvi.

„Původcem je tyčinkovitý mikrob, který vytváří mimořádně odolné spóry. Nákaza se šíří infikovanou potravou, zalétlými včelami a roji, infikovanými plásty, úly a včelařským příslušenstvím. Nákazu mohou rozšiřovat i roztoči a jiní škůdci.

Příznaky se projeví až u zavíčkovaného plodu. Víčka jsou ztmavlá, propadlá, občas proděravělá. Napadené larvy mění barvu z perleťově bílé na šedožlutou až tmavohnědou a přeměňují se v lepkavou hlenovitou hmotu.

Konečným stádiem rozložení larvy je příškvar, který pevně lpí na spodní stěně buňky," popsal zničující efekt včelího moru ředitel Krajské veterinární správy Severin Kaděrka v nařízení, kterým byla vyhlášena mimořádná opatření.

Místo pálenky pálí v Lichnově úly

Včelí mor je tak strašná infekce, že včelaři mají zakázáno svá včelstva léčit. Jedinou efektivní ochranou je spálení nakažených úlů i s veškerým příslušenstvím. Toto drastické opatření postihlo také lichnovského včelaře Jana Gemelu, který ještě nedávno hostil výtečným medem návštěvníky svého Muzea vidlí.

„Loni byla taková úroda ovoce, že jsem vypálil přes padesát litrů domácí pálenky. Letos jsem začal pálit už tento týden. Všechny včely. A nejde o recesi. Nákaza včelího moru se rozšířila ze Sosnové i k nám do Lichnova. Bohužel spálení je jediný způsob léčby, který se u nás praktikuje. Nebo je to spíš prevence proti nákaze dalších včel.

Se mnou pálí ještě dva další včelaři, ale jen jednotlivé úly. Produkce Vidlákova medu tak byla násilně přerušena, ale už teď usilovně pracuji na obnově mé včelnice v jiné lokalitě. S novými úly a včelami," popsal Jan Gemela drastické, ale účinné metody, jak včelaři ohněm brání dalšímu šíření včelího moru.

Vzorky z úlů

Pod hrozbou vysokých pokut jsou všichni včelaři v ohroženém regionu povinni zajistit vzorky ze všech úlů a nechat svá včelstva na včelí mor vyšetřit.

V ochranném pásmu na Krnovsku je zakázáno přemísťovat včely. Včelaři jsou povinni nejpozději do 15. srpna ve vyjmenovaných obcích umístit do úlů podložky pro odběr bakteriologických vzorků. „Po dvou týdnech budou podložky vyjmuty a chovatelé včel vzorky předají na příslušné veterinární pracoviště pro Moravskoslezský kraj, řádně zabalené a označené seznamem chovatelů.

Toto vyšetření budou platit chovatelé včel. Úhrada nákladů bude následně řešena podle veterinárního zákona," stojí v nařízení, které už všechny dotčené obecní úřady zveřejnily na svých deskách. Pokud budou vzorky na včelí mor pozitivní, bude následovat detailní prohlídka včelstev a veškerého včelařského zázemí.