„Jsem ale naprostý amatér. Začínali jsme s inženýrem Jaroslavem Vaculíkem, jemuž se podařilo zachránit stacionární hodiny na obchodní akademii. Vyhozené hodiny se nám podařilo rozchodit," řekl nadšenec Stanislav Toman.

První opravené hodiny nastartovaly chuť rozpohybovat i další historické hodiny v Bruntále. Přes údržbu a opravu hodin na gymnáziu, školách na Petrinu a v Jesenické ulici se Stanislav Toman dostal též k unikátním hodinám v prostorách někdejší radnice na náměstí Míru.

„Hodiny vyžadují stálou péči. Jejich chod závisí na venkovní teplotě i na vlhkosti. Jejich štelování je nekonečné," uvedl hodinář, který nastavuje správný čas i na historických hodinách soukromých sběratelů.

Místní kroniky z let 1921 až 1923 upozorňují na hodináře F. X. Schneidera. Tento muž by měl být i výrobcem hodin, které ukazují čas z bývalé radnice na bruntálském náměstí. „V těch letech sloužily bruntálské věže ke sledování požárů. Signální zařízení burcovalo k požáru policejní stanici," sdělil bruntálský kronikář Josef Cepek. Hodiny pro radnici Schneider vyráběl v roce 1888.

„Z mého pohledu jde o velmi jednoduché hodiny, jde o čistě hodinový strojek. Dříve se natahovaly klikou, dnes je pohání automat," ukazoval na hodinách Toman.

Sám byl překvapen, jak jsou hodiny staré. Zvenku mu svou podobou připomínaly výrobky někde z padesátých let minulého století. „Potom jsem viděl fotografi i z roku 1914 a ty hodiny již tady byly. O to překvapenější jsem byl, když jsem spatřil na hodinách rok výroby 1888, Uhrenfabrik Freundenthal. Jsou tedy starší než sto dvacet let," ujistil Toman.

Další písemná zmínka pochází z roku 1911 a je u ní vepsáno jméno Karl Münster. Zřejmě jde o datum instalace hodin.