„Připojujeme se každoročně, vypneme světla, má to i nějaký ekonomický efekt, je tam drobná úspora,“ uvedl starosta Andělské Hory Miroslav Novotný.

Hodina Země je mezinárodní akce, do níž se zapojují miliony lidí, cílem organizátorů je upozornit na změnu klimatu, světelný smog a energetickou náročnost naší civilizace, vyzvat k šetrnému přístupu k životnímu prostředí. „Každoročně nám chodí výzva pořadatelů, naše obec se přidává, jsme v tom s kolegy ve shodě. Organizačně to není nijak náročné, jen zajistím, aby se osvětlení v daném čase vypnulo a pak zase zapnulo,“ pokračoval Miroslav Novotný.

A reakce místních? „Někdy zavolají, že nesvítí světlo, neví proč, tak jim to vysvětlím, většina lidí to ale neřeší,“ odpověděl starosta. Světla se zhasnou dnes večer od půl deváté do půl desáté.

Také v Karlovicích se připojují každoročně.

„Máme jako obec v programu úsporné hospodaření, šetření v oblasti energií, zavádíme různá opatření, která snižují energetické nároky budov například obecního domu, školy, školky. Kampaň Hodina Země je v souladu s tímto naším programem,“ objasnila důvody připojení k akci místostarostka Kateřina Kočí.

KRNOV SVÍTÍ

Krnov se na rozdíl od Karlovic, Andělské Hory nebo Bruntálu ke kampani nepřidal.

„Možnost vypnutí nasvětlení radnice, kostela sv. Martina a poutního kostela na Cvilíně město zvažovalo a byť by to bylo možné, nakonec se k této akci nepřipojí. Důvodem je technická náročnost, která spočívá v ručním vypnutí a zapnutí časovače osvětlení v případě kostela na Cvilíně a radnice. Kvůli jediné hodině by to bylo neefektivní,“ objasnila přístup krnovských radních mluvčí Dita Círová.

Připomněla zároveň, že problematice změny klimatu se město již delší dobu věnuje a vloni se zapojilo do projektu Krnov klimaticky odpovědné město. „Jeho cílem je mimo jiné šířit povědomí o tom, že změna klimatu není vzdálená chiméra, ale realita, které by se město a jeho obyvatelé mělo přizpůsobit,“ doplnila.

SVĚTELNÝ SMOG

Jedním z témat šetrného přístupu k životnímu prostředí je snižování světelného smogu. Krnovská radnice zvolila v této oblasti jiné priority. Od února nově do tmy září kostel sv. Martina. Je nasvícený celkem jedenácti reflektory, umístěnými na čtyřech stožárech, a také šestnácti světelnými body v betonových patkách, které jsou zapuštěny do země. Zároveň s kostelem byl nasvícen sloup se sochou Panny Marie Immaculaty, který se nachází na jeho severní straně. Světla italské firmy Guzzini instalovala společnost Eltodo Osvětlení město tato akce vyšla na 900 tisíc korun.

Kromě obcí se k Hodině Země připojují i jednotlivci. O akci se mohou dozvědět z médií nebo je v obcích, kde má kampaň podporu, informují prostřednictvím obecních webů či v místním rozhlase. V Karlovicích využili všechny tyto informační kanály.

POSEDĚT PŘI SVÍČKÁCH

„Reakce lidí, alespoň ty, které se k nám dostanou, jsou pozitivní. V minulých letech jsme Hodinu Země využili také jako příležitost k uspořádání komunitní akce, měli jsme průvod ve tmě, posezení v hospůdce při svíčkách,“ uvedla Kateřina Kočí. Kdo se chce připojit oficiálně, zapíše se do tabulky na stránkách Hodiny Země. Z Krnova se zapsali hned tři jednotlivci. Michal Ikonomidis se hlásí s s nulovou spotřebou domácnosti. Olga Tocháčková v komentáři připomíná, že nejde jen o jednu hodinu. Závazkem může být důslednější třídění odpadů a minimalizace obalů.

Ilustrační foto
Velikonoce na zámku se soutěží Bruntálská kraslice