Necelé čtyři kilometry je dlouhý obchvat Hlubčic, který byl právě v těchto dnech uveden do provozu. Má odlehčit provozu na silnicích ve městě a poskytnout přístup do zóny určené pro průmyslové investice.

Obchvat byl postaven na zelené louce neboli v místech, kde nikdy dřív komunikace nevedla. Projekt představuje nejen vybudování samotné silnice, ale také mostu přes řeku Psinu, tři křižovatky a kruhové objezdy, včetně toho, který nasměruje řidiče přímo do Krnova.

Na okruhu jsou ostrůvky pro zpomalení provozu a zvýšení bezpečnosti a také parkovací záliv s prostorem pro vážení nákladních aut. Jeho úkolem je zmírnit provoz na hlubčických ulicích, které dřív zatěžovala tranzitní doprava.

Zástupci Hlubčic doufají, že obchvat přispěje i k získání investorů na plochy podél jeho trasy.

Obchvat Krnova

Krajský úřad Moravskoslezského kraje při zahájení stavebního řízení oznámil, že jsou mu dobře známy poměry staveniště budoucího obchvatu Krnova, a proto upouští od ohledání místa a ústního jednání. Stavebník Ředitelství silnic a dálnic ČR požádal o stavební povolení na obchvat Krnova, který bude dlouhý 7,8 kilometru.

Představuje pozemní komunikaci určenou k plnění funkce silnice I. třídy, proto je součástí řízení také přeložka úseku silnice I/57. Začíná před odbočkou na železniční přejezd v Chomýži.

Druhý konec obchvatu představuje napojení na stávající silnici I/57 v Petrově dole za točnou autobusů. Součástí stavby jsou i mosty, protože vede přes řeku, opěrné a protihlukové zdi, kanalizace, vegetační úpravy a rekultivace dnešní silnice I/57.

Projektovou dokumentaci k této stavbě zpracovala ostravská firma Dopravoprojekt.

„Vláda projednala akce nově zahajované v roce 2015 a v souvislosti s tím potom schvalovala rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Potěšilo nás, že ve schváleném materiálu je i financování severovýchodního obchvatu Krnova. Konkrétně do konce letošního roku je tam 316 tisíc na průzkumné práce a přípravu projektové dokumentace.

Na rok 2015 se počítá s padesáti miliony, a je tam zajištěno i financování na roky 2016 a 2017.

Informace o schválení financí je zpráva, na kterou jsme v Krnově netrpělivě čekali. Znamená to definitivní potvrzení, že se stavba obchvatu začne v příštím roce realizovat," komentoval kladný postoj vlády ČR k obchvatu Krnova místostarosta Michal Brunclík.