CO JE TO LIMNIGRAFICKÁ STANICE?

Limnigrafická stanice je drobná stavba na břehu řeky, která ukrývá zařízení k měření průtoků a různých vodohospodářských hodnot. Řeka má v těchto místech přesně zaměřený profil, takže není problém z výšky hladiny vypočítat, kolik kubických metrů vody tudy proteče. Limnigrafickou stanici můžeme najít i v Krnově.

Dnes je měření samozřejmě automatické dálkovým přenosem dat, ale v dobách, kdy se stavěla limnigrafická stanice v centru Krnova u nýtovaného mostu, musel naměřené hodnoty o průtoku kontrolovat a zapisovat člověk.

Přesto by byla škoda, aby krásná historická limnigrafická stanice zanikla.

DOHLED PAMÁTKÁŘŮ

Tato drobná stavba nedávno dostala novou střechu a omítky.

Nátěrem byla opatřena také její okna i železné dveře. Ty prošly celkovou renovací, která zahrnovala i doplnění chybějících ocelových prvků. Vzhledem k tomu, že most je kulturní památka, na opravu stanice dohlíželi památkáři.

„Celkové náklady na opravu stanice byly 174 tisíc korun. Téměř polovinu stála střecha, protože krytina z pálených bobrovek a hřebenáčů musela být vyrobena na zakázku," uvedl vedoucí odboru veřejných zakázek Městského úřadu v Krnově Pavel Jachymčák.

VÝROBA KRYTINY NA MÍRU

Výroba speciální krytiny trvala téměř čtvrt roku. Ani její položení, byť jde o velmi malou stříšku, nebylo rychlé.

Stavbaři museli dodržet postup stanovený památkáři a bobrovky pokládat do maltového lože. Po každé položené řadě tak následovala vynucená technologická přestávka.

Původní limnigrafická budka byla postavena na stejném místě již v roce 1902 a jednalo se o hrázděnou stavbu. Zařízení ve stanici zaznamenávalo průběžný stav toku Opavy, tenkrát nazývané Černá Opavice. V roce 1927 bylo rozhodnuto o demolici této stavby vzhledem k jejímu špatnému stavebně-technickému stavu s tím, že bude nahrazena novou.

STAVBA Z PRVNÍ REPUBLIKY

Současná stanice jak ji známe dnes, byla vybudována v roce 1928.

Je kompletně ze železobetonu, včetně střechy, která byla opatřená glazovanou pálenou krytinou bobrovkou s hřebenáči. Na špičku valby byla pořízena zvláštní železná tyčka.

Součástí generálky byla rekonstrukce limnigrafické šachty. V současnosti limnigrafická stanice operativně měří a přenáší údaje o vodním stavu toku Opavy v rámci sítě hlásných profilů Hlásné a předpovědní povodňové služby ČR.