Andělem obdarovaly morávecké děti v létě biskupa Františka Václava Lobkowitze, a nebyla to první ani poslední osobnost, kterou se takto snaží přimět k boji za světový mír. Poselství dětí je jednoduché. „Dřív si dospělí mysleli, že umělecká práce dětí nemá žádnou hodnotu. My je rádi přesvědčíme o opaku," řekla dvanáctiletá řezbářka Nela Bruntsvyková z Malé Morávky. Malý kolega řezbář Mirek Pánek souhlasil. Každá z dřevořezeb je poselstvím míru a radosti.

„Řezbářskou školičku jsem zřídila zejména proto, aby děti trávily smysluplně volný čas. Máme v obci zkušenost i s takovými dětmi, které podpalovaly místní seníky," řekla Helena Vaculíková, která o dvacítku dětí z obce pečuje prakticky denodenně. Do školičky začaly chodit v roce 2009 první dvě děvčata vyrábět korále a drobné šperky. Přidali se dva chlapci, následně i další školáci a začalo se vyřezávat.

Celkově prošlo za tři roky školičkou přes pětatřicet dětí. Školička se nalézá v galerii U Šťastných Bobtailů nedaleko obecního úřadu. „Je to škola alternativní, žádná společnost. Navazujeme na historickou sudetskou kulturu," vysvětlila Vaculíková. S dětmi se pokouší využívat přírodní materiály i technické postupy, které byly typické pro zdejší lidovou tvorbu. Anděla od její čtyřleté svěřenkyně Žanety Honigové obdrží zpěvák Karel Gott, který slíbil, že se ve školičce pro dárek zastaví v rámci svého turné.

Malí řezbáři Heleny Vaculíkové z Malé Morávky. Zleva Hana Drábková, Mirek Drábek a Nela Bruntsvyková s vlastnoručně vyřezanými plastikami zpodobňujícími hady.