Když před týdnem hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák zveřejnil na sociálních sítích seznam pacientů s těžkým průběhem covidu ležících na KARIM ve FNO, vyvolal tím docela poprask a bouřlivou diskuzi.

Pro Deník se následně vyjádřil, že seznamy, jimiž chce upozornit, že s těžkým průběhem v nemocnicích leží především neočkovaní pacienti, kteří zatěžují zdravotnický systém, bude zveřejňovat i nadále - VÍCE ZDE.

Tisková konference k zahájení Ostravských Vánoc na Prokešově náměstí, 24. listopadu 2021 v Ostravě.
Nepochopené umění v Ostravě? Autorka kontroverzního díla se honoráře vzdala

„Pravidelně informuji na svých sociálních sítích o stavu epidemie a tato data mi byla poskytnuta, abychom je veřejnosti sdělili. Určitě v tom budeme pokračovat,“ vyjádřil se minulý týden, nedlouho po zveřejnění seznamu pacientů, z nichž dvacet bylo neočkovaných a jeden očkovaný.

A nyní na svých sociálních sítích zveřejnil další seznam. Poměr na KARIM FNO je obdobný.

Vesměs jde o padesátníky a šedesátníky, několik je i čtyřicátníků, mladší lidé jsou výjimkou.

Debata Deníku, 25. září 2020 v Ostravě. Ivo Vondrák. Ilustrační foto.
Hejtman Vondrák neustoupí. Seznamy covidových pacientů bude zveřejňovat dál

Z hejtmanem zveřejněného počtu dvaadvaceti pacientů v minulém týdnu čtyři zemřeli (jeden očkovaný, všichni starší 69 let).

„Do přehledu nejsou zahrnuti ‚lehčí‘ COVID+ pacienti hospitalizovaní na JIP Infekční kliniky a JIP Transplantačního centra,“ stojí v informacích přiložených k seznamu, neboť celkový počet hospitalizovaných pacientů s lehčím průběhem je značně vyšší.

Tisková konference k zahájení Ostravských Vánoc na Prokešově náměstí, 24. listopadu 2021 v Ostravě.
Ostrava je najednou přede všemi, říká kurátor kritizované vánoční výzdoby

Seznam pacientů s těžkým průběhem covidu na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava: 

Seznam pacientů s těžkým průběhem covidu na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava.Seznam pacientů s těžkým průběhem covidu na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava.Zdroj: MSK