Herečka Markéta Hrubešová si od hraní nejlépe odpočine u vaření a naopak. Je autorka kuchařek Tak vařím já nebo Markéta vaří Rettigovou.

Vaří v pořadech Recepty pro radost s Markétou, vybírá potraviny v pořadu Markéta na trhu a také moderuje různé kuchařské show.

Hrubešová s Hejlíkem se potkali v Karlově Studánce jako moderátoři gastroshow Jak šmakuje Moravskoslezsko.

Markéta Hrubešová a Lukáš Hejlíček se neustále pohybují mezi herectvím a vařením.Markéta Hrubešová a Lukáš Hejlík se neustále pohybují mezi herectvím a vařením.Autor: Andrea Martínková

Lukáš Hejlík prozradil, že byl v Jeseníkách loni v zimě a projel tu zakázanou cestou Vidly Karlova Studánka. „Zapadli jsme za auto, které zapadlo před námi. Byli jsme tu na dovolené,“ zavzpomínal.

Jak funguje jeho Gastromapa? „Navštěvuji místa s pevnou adresou, dostanu na ně tip od lidí na Facebooku. Zatím Karlovu Studánku nemám na gastromapě. Bojuji proti uživatelským recenzím, dělám si vlastní sám,“ uvedl Hejlík s tím, že nápad s Gastromapou vznikl když s divadelním souborem LiStOVáNÍ často cestoval a ochutnával místní speciality.

„Z Gastromapy jsem udělal i knihu, kde je 31 kapitol třeba kam s dětmi, kde se najíst na horách nebo kde je dobrá večeře. Je v ní spousta tipů, kde se najíst. Razím heslo „radši si trochu zajet, než se spálit,“ dodal Hejlík s tím, že sám rád vaří a dokonce vede gastrokroužek, kde učí vařit ostatní.

Markéta Hrubešová a Lukáš Hejlíček se neustále pohybují mezi herectvím a vařením.K jídlům, které má rád, patří například Foie-gras, jazyk s křenem nebo šneci. „Vaření mne začalo bavit téměř více než hraní. Knížka 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka je úspěšná. Češi se rádi jezdí po Česku a stravují se i jinde než doma,“ dodal Lukáš Hejlík.

„Jsem z Karlovy Studánky doslova nadšená. Ten gastrofestival do tohoto místa vyloženě pasuje. Miluji vaření, jídlo a hostit lidi. Naplňuje mne to. Mám svoji vlastní cooking show, školu vaření se studenty. Je to moje vášeň,“ sdělila autorka mnohých knih o vaření Markéta Hrubešová.

Začala vařit po dvacítce, až když odešla od rodičů. Dnes už se zná se všemi známými českými kuchaři, ať už Marek Radič, nebo Zdeněk Pohlreich. „Mých oblíbených jídel je spousta, to se nedá vyjmenovat. Jím podle nálady nebo ročního období. Když mám radost, mám chuť třeba na ryby nebo maso a zeleninovou přílohu,“ řekla Markéta Hrubešová. Čtenářům Deníku vzkazuje, ať se mají rádi a ať rádi jí, neboť jídlo lidi stmeluje a dělá je šťastnými.

Andrea Martínková