Svátek už má své příznivce

Svátek halloween si našel příznivce ve městech i na vesnicích, ve školkách, v základních, středních i uměleckých školách.

Jak se slaví

A jak vlastně vypadá takový Halloween po česku? Někde jde jen o strašení a stezku odvahy, ale jinde je spojený s výukou angličtiny, tancem, soutěžemi nebo výtvarnými kurzy zaměřenými na vyřezávání dýní a výrobu strašidelných dekorací. V bruntálském středisku volného času se děti vyřádily při Halloweenských nočních hrátkách v pátek. Hrály nejrůznější hry, poslouchaly a prožívaly strašidelné pohádky.

Více angličtiny, méně strašení

V krnovské Základní škole na Dvořákově okruhu se dodržuje tradice Halloweenu už deset let. „Letos jsme pozvali také předškoláky ze školek v Gorkého ulici a ze Slunečnice na Albrechtické. V tělocvičně se nás sešlo asi osmdesát. Se strašidelnou výzdobou i s úklidem po akci nám moc pomohli žáci ze školního parlamentu," popsala učitelka Martina Kopecká, jak vypadá Halloween v krnovské ZŠ.

Aby se nejmladší děti ze školek zbytečně nebály, byla tato akce víc zaměřená spíš na angličtinu než na strašení.

„Učíme se anglicky různé halloweenské říkadla a koledy a taky si povídáme si o tom, kde se tato tradice dodržuje a jak vznikla. V předchozích ročnících jsme zjistili, jak je těžké objektivně vybrat nejlepší masku, aby to bylo spravedlivé, tak jsme raději tuto soutěž zrušili. Byla spíš o tom, jak si s maskou a kostýmem poradili rodiče, než o tvorbě nebo nápadech dětí. Máme ale dost jiných zábavných soutěží, při kterých si děti užijí spoustu legrace," dodala Martina Kopecká.

V Kofole masku volí

Krnovská Základní škola na Janáčkově náměstí už tradičně pořádá Halooween v klubu Kofola a volba nejlepší masky vždy celou akci završí.

„Děti z prvního stupně v maskách čarodějů, strašidel a pohádkových bytostí obcházejí stanoviště na kterých plní různé úkoly, které si pro ně připravili paní učitelky a starší spolužáci. Vždy je kolem toho plno legrace, jak se děti baví ve strašidelných maskách. Z každé třídy se vyberou tři nejlepší masky, ze kterých se pak ve velkém finále zvolí strašidlo roku," uvedl Martin Hradečný, provozovatel klubu Kofola.

Stašidla ve Flemišce

V pondělí se před Flemmichovou vilou v Krnově utvořila dlouhá fronta rodičů s dětmi, kteří se přišli bát na stezku odvahy.

Přestože rozlehlou Flemmichovou vilou provádělo jednotlivé skupinky rodičů s dětmi deset průvodců, čekání ve frontě se ve špičce dost protáhlo. Nebylo to ale nepříjemné čekání, protože na děti se nepřetržitě snášel z okna Flemišky oblak bublifukových bublin a rodiče si aspoň stihli poklábosit se známými.

„My jsme tady na strašidelné noci ve Flemišce poprvé, protože nám tuto akci doporučili rodiče. Potkali jsme tu plno známých, tak jsme hned probrali co je kde nového" řekl tatínek Jiří Ranostaj, který se vydal do Flemišky s manželkou a třemi syny.

„Tato akce, která ve Flemmichově vile proběhla už potřetí, vychází z našich zkušeností s pořádáním Muzejních nocí. V dobách, když ještě krnovské muzeum a MIKS sídlilo na Zacpalově ulici, byl o strašidelné noční prohlídky obrovský zájem, takže už máme vyzkoušené co děti spolehlivě zabaví. Nejde při tom jen o Halooween, ale také chceme představit veřejnosti naše exponáty a výstavy," uvedla hlavní organizátorka Lenka Vaňková z Městského informačního a kulturního střediska MIKS Krnov. Zaměstnanci MIKS prováděli vylekané děti temnou Flemiškou v divadelních kostýmech a z mnoha reproduktorů se rozléhaly úryvky hororových melodií doplněné tajemnými skřeky.

Co je to Halloween?

V anglicky hovořících zemích, kde je Halloween součástí kulturní tradice, se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu) a takto si koledují o sladkosti. Tento svátek je doma v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii i na Novém Zélandu.

Název Halloween vznikl jako zkratka z anglického All-hallow-even, což je označení pro předvečer svátku všech svatých a první nešpory. Zvyky spojené s Halloweenem pravděpodobně vychází z keltského svátku Samhain, jehož podstatou je loučení s létem.

Hlavními atributy Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, netopýři, košťata, oheň, příšery, kostlivci. Barvami Halloweenu jsou černá a oranžová.