Čtvrtým rokem seznamují studenti veřejnost s fyzikálními, chemickými či biologickými pokusy. Noc vědců dělají natolik zajímavě, že každoročně přilákají do Slaného plnou školu i náměstí nadšenců. Do Slaného letos vyjela čtyřicítka bruntálských gymnazistů společně s profesorkou Jarmilou Lázničkovou a jejími třemi kolegy. „Bruntálské gymnázium na tuto partu může být opravdu pyšné," řekl vedoucí pořadatel přezdívaný Krtek z webu laborky.cz.

Přítulnice přítulná

Pokusy prováděli studenti ve Slaném formou, která nadchla i ty, kteří se o fyziku, biologii a chemii příliš nezajímají. „Ve dvou vyčleněných místnostech jsme prováděli pokusy, vyráběli jsme fyzikální hračky, což mělo obrovský úspěch. Hráli jsme si s ohněm, rozruch vzbudila i hořící křída. Velmi se líbily balonky na raketový pohon, každý návštěvník si mohl vyrobit přítulnici přítulnou," uvedla pedagožka bruntálského gymnázia Jarmila Lázničková.

Kdo ví, co je přítulnice přítulná? Je to prý ideální dárek pro osamělé osoby, který vymyslela sama profesorka Lázničková. „Ustřihne se kus igelitu, mikroten se nastříhá, stočí a zaváže se nahoře, a když jej třete o kůži, přítulnice přítulná se na vás prostě přilepí," vysvětlila vlastní vynález profesorka princip statické elektřiny. Ovšem přítulnici je ještě nutné nakonec vybavit hlavičkou s očima, nosem a pusou.

Co dalšího ukázali

Bruntálská výprava předvedla i další pokusy. Cukr, měnící barvu fialového roztoku hypermanganu. Lávovou lampu vyrobenou z domácích surovin. Dým, který zapaloval doutnající špejli. Kouzelnou třepací baňku, která se barvila do modra.

Plyn stékající po nakloněné rovině, který vzplanul jasným plamenem. Přelévání plynu z kádinky do kádinky. Zhasínání svíček pomocí plynu ze SodaStreamu. Nebo tahání mince z vody suchou rukou pomocí svíčky, zápalek a skleněného válce.

A co pro změnu nejvíce zaujalo ve Slaném bruntálské studenty? Byly to především tropické motylárium s exotickými motýly, průhledný včelín, interaktivní pískoviště simulující opravdovou sopku, vrstevnice, krajinu, vítr či déšť, stezka malého vědce, laserová past, pokusy s kapalným dusíkem, a také Machův vlnostroj a Newtonova kyvadla.