Známá regionální specialita jsou třeba Štramberské uši, krkonošské kyselo, olomoucké syrečky, znojemské okurky nebo valašské frgály. Už jste někdy přemýšleli nad tím, zda existuje také něco jako jídlo typické pro Osoblažsko?

Tradiční gastronomie odtud zmizela po válce společně s německým obyvatelstvem. Novou gastronomickou tradici začali budovat lidé, kteří přišli do pohraničí z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Polska, Volyně, Řecka i z dalších koutů světa.

Na jednu stranu vznikla na Osoblažsku dost nesourodá kuchyně, když tu každý vařil něco úplně jiného, ale současně se tyto gastronomické koncepty začaly vzájemně inspirovat a obohacovat.

Podpořit toto vzájemné předávání receptů a současně se pokusit definovat, jaké chutě dnes převažují u obyvatel Osoblažska, je cílem gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko. Přihlásit se může každý, kdo má nějaký zajímavý recept a chtěl by tu dobrotu dát ochutnat ostatním. A také si formou soutěže porovnat, co chutná lidem nejvíc.

Kromě jednotlivců zde mohou soutěžit se svými recepty také týmy občanů, kteří chtějí reprezentovat svou obec, nějaké zájmové sdružení nebo neziskovku. Také se může domluvit několik sousedů, kteří doma občas společně vaří. Akce se uskuteční 3. září v parku v Osoblaze. Hosty a strávníky do Osoblahy samozřejmě doveze speciální parní gastrovlak.

Na osoblažském koupališti každý přihlášený účastník bude mít k dispozici stánek, ve kterém bude hodnotící komisi podávat vzorky své „místní speciality". Kromě jednoho soutěžního pokrmu, který je adeptem na zařazení receptu do kuchařky Osoblažska, může každý stánek prodávat libovolné množství ostatních, nepřihlášených pokrmů.

Hodnotící komise bude složená ze zástupců obcí Osoblažska a profesionálů z oblasti gastronomie. Návštěvníci gastrofestivalu dostanou při vstupu kartičku s programem, na ní mohou označit stánek, který považují za nejlepší. Hodnotí se nejen jídlo, ale i prezentace celého stánku.

Součástí gastrofestivalu bude i bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Vstupné je 30 korun.