Hostem letošního gastrofestivalu byla herečka Markéta Hrubešová se svým cooking show. Podle organizátorů na akci letos dorazilo přes tisíc fanoušků gastronomie a Osoblažska.

Předseda mikroregionu Osoblažsko Jan Bezděk poděkoval manažerce Martině Jalamasové, která organizovala dvanáct ročníků gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko. „Martina Jalamasová nám odchází do důchodu, tak bych jí moc chtěl  poděkovat za dvanáct ročníků tohoto gastrofestivalu. Za všechno, co jsi dokázala. Také díky tvojí práci úroveň stále stoupá. Dnes je tady přes tisíc lidí také díky tvojí práci,“ řekl Jan Bezděk, když Martině Jalamasové předával kytici.

Muchomůrka tygrovaná.
Houbařka snědla muchomůrku tygrovanou. Skončila v krnovské nemocnici

Starostka Zátoru Salome Sýkorová zasedla v porotě gastrofestivalu už pětkrát. „Pokud mohu za ty roky festival hodnotit, mám dojem, že je čím dál lepší. Aspoň podle toho, že na něj jezdí čím dál více lidí. Nejde jen o jídlo, ale také o atmosféru festivalu. Lidi jsou vysmátí, protože jim chutná. Co se týče soutěžních pokrmů, řekla bych že jsou složitější, rozmanitější a takové víc sofistikované,“ zhodnotila Sýkorová své zážitky z festivalu.

Cenu poroty za nejlepší jídlo roku 2023 přebíral za svůj tým starosta Rusína Radek Bezděčík za roastbeef s nakládanou zeleninou a křenovým dipem. Roastbeef je přesně ten pokrm, který si zaslouží přívlastek složitý a sofistikovaný. Udělat hovězí pečeni v celku tak, aby uprostřed zůstala zachována původní barva masa propečeného na stupeň médium, vyžaduje od kuchařů dokonalou znalost vlastností masa a anglické kuchyně, trpělivost, a navíc hotovou alchymii spojenou s neustálým kontrolováním teploty.

Ilustrační foto
Otesánek i O Koblížkovi. Horní Benešov chystá divadelní minifestival plné loutek

Zatímco porotu zaujal roastbeef z oblasti anglické kuchyně, publikum svým hlasováním ocenilo mysliveckou kuchyni. Cenu publika si odvážení kuchaři z Hlinky, kteří přihlásili do soutěže kančí hřbet na jalovci.

„Tak se těším, že se opět se všemi tady potkám zase za rok,“ uzavřel Jan Bezděk slavnostní vyhlášení výsledků gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko 2023.

CENY 2023

Hlavní jídlo

1.místo: Obec Rusín: roastbeef s nakládanou zeleninou a křenovým dipem

2. místo: Obec Hlinka: kančí hřbet na jalovci

3. místo: Český svaz žen Hlinka: plněné lokše

Cena Sladké jídlo

Katka a Hanka Bezděčíkovy z Obce Rusín: Marinovaný ananas s kokosovým mascarpone, mátovým cukrem a karamelem

Cena diváků: Obec Hlinka: kančí hřbet na jalovci

Koncem srpna 2023 v Bruntálu začne celková rekonstrukce místní komunikace, na kterou je napojené sídliště Dolní. Občany čekají uzavírky i omezené parkování.
Bruntál čekají dopravní omezení. Okolí sídliště Dolní se změní na staveniště

Patnáct soutěžních pokrmů

1. Bistro garáž pod Hradem: gyros v pitě

2. obec Dívčí Hrad: chilli con carne

3. obec Liptaň: domácí tvarůžkové klobásy

4. obec Hlinka: kančí hřbet na jalovci

5. Český svaz žen Hlinka: plněné lokše

6. Renáta a Jaromír Dobřanští: bramboráky s pikantní masovou směsí

7. obec Rusín: roastbeef s nakládanou zeleninou a křenovým dipem

8. Katka a Hanka Bezděčíkovy: marinovaný ananas s kokosovým mascarpone, mátovým cukrem a karamelem

9. Renáta Halanová: likérová špička

10. Richard Vojtek: dědovo uzené tajemství

11. Jan Pavlíček a Jana Sudková: metyja

12. Osoblažské Muzeum: chalupářský špíz

13. Místní akční skupina Rozvoj Krnovska: veverky v černé jíše

14. SDH Osoblaha: fazolky po bretaňsku

15. Mladí hasiči SDH Slezské Rudoltice: rebarborový koláč